П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧому облгази не повертають переплати за газ і як повернути свої гроші?

Чому облгази не повертають переплати за газ і як повернути свої гроші?

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьом українцям досі облгази не повернули переплату за газ за травень. Компанії виставили рахунки за газ, який в останній місяць весни навіть не постачали. Але платіжки за нього все одно розіслали. І багато хто встиг оплатити, а тепер не може повернути свої кошти.

У Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у таких діях газзбутів вбачають ознаки шахрайства та анонсують штрафи та позбавлення ліцензій, – пише ГазПравда.

Чому за газ у травні деякі українці заплатили двічі

Тема зайвих квитанцій за травень від низки регіональних газзбутів, які постачали газ більшості українців до квітня цього року включно, сколихнула громадськість ще в червні. Адже багато споживачів, не знаючи про автоматичну зміну постачальника, оплатили газзбутівську квитанцію. А потім виявили, що насправді за травень мали сплатити вже новому постачальнику – «Нафтогазу». Державна компанія згодом направила травневі платіжки за такі самі обсяги палива, як і раніше газзбути.

Перераховувати проплати за травень «Нафтогазу» газзбути не стали (через відсутність відповідного механізму). Автоматично повертати гроші назад людям – також. Регіональні газопостачальні компанії вимагали написати заяву та відправити разом цілу купу документів.

Проте багатьом споживачам газзбути відмовили у поверненні коштів навіть після надсилання відповідних заяв.

Деяким споживачам колишні постачальники відмовилися повертати переплачені кошти, посилаючись на форс-мажорні обставини через повномасштабну війну.

Чи повернуть облгази переплати за газ українцям?

Не отримавши грошей та відповідей від газзбутів, люди звертаються безпосередньо до Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У діях газзбутів НКРЕКП бачить шахрайство.

НКРЕКП отримала вже сотні скарг від людей, які за 5 місяців так і не змогли повернути свої переплати, повідомив у коментарі Фактам ICTV член НКРЕКП Валерій Тарасюк.

За його словами, НКРЕКП також звернулася до газзбутів із вимогою повернути переплати.

«Вони кажуть: Ой у нас брак коштів, десь вони пішли на виплату зарплати, але вже нема чим зарплату платити, десь знаходитимемо», – передає виправдання газзбутів Валерій Тарасюк.

НКРЕКП може оштрафувати недобросовісних постачальників та навіть анулювати їм ліцензію. Але спочатку треба прийти до них із перевіркою. А це під час війни складно, твердять у Нацкомісії. Тому поки що газзбути «просто переконують» повернути переплати.

«Ми маємо комунікацію, ми їх спонукаємо до цих дій, і з кожним днем ​​випадків повернення цих переплат більше і більше. З перевірками зараз під час воєнного стану також є перепони, але ми рухаємось у цьому напрямку. Але поки що ми спілкуємося як по-доброму, так і не дуже по-хорошому через регуляторну процедуру», – пояснює член НКРЕКП.

Як написати заяву на повернення переплати

Якщо ви маєте переплату за травень, але ще не писали заяву про її повернення, радимо зробити це. Зразок такої заяви можна знайти на сайті вашого колишнього газзбуту. До заяви, як просять газзбути, необхідно додати:

  • копію паспорта (1-6 сторінки);
  • копію ідентифікаційного коду;
  • копію квитанції про помилкову оплату;
  • довідку з банку з реквізитами карткового рахунку (може бути автоматично згенерована в мобільному додатку банку, має містити IBAN карткового рахунку).

На копіях документів має бути зроблений посвідчувальний напис («Згідно з оригіналом»), а також підпис, ПІБ власника документа та дата.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як швидко сплатити рахунки за газ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні