Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаБорги за комуналку краще не накопичувати: українців попередили, що чекає на неплатників

Борги за комуналку краще не накопичувати: українців попередили, що чекає на неплатників

Этот материал также доступен на русском языке
Українців попередили про те, з чим зовсім скоро можуть зіткнутися ті, хто має борги за оплату комунальних послуг.

Про це йдеться у новій публікації “Пенсійного кур’єра»

Спеціалісти відзначають, що новий опалювальний сезон, як і очікувалося, буде досить складним.

Проблеми з пошуком роботи, інфляція, зростання цін — все це призвело до того, що опалювальний сезон багато українців зустрінуть із фінансовими труднощами. І все ж брак грошей, а також законодавчі послаблення в умовах війни не звільняють від оплати комунальних послуг.

Українців попереджають, що систематичні неплатежі можуть у результаті загнати людину в боргову яму, яка утворюється після скасування воєнного стану.

Експерт з питань житлово-комунального господарства Крістіна Ненно розповіла, що виконавчі органи в умовах воєнного стану мало як можуть вплинути на злісних неплатників, при цьому слід врахувати, що борг за комунальні послуги у разі неплатежу зростатиме, а керуюча компанія надалі матиме право звернутися до суду з вимогою про стягнення заборгованості.

“У разі несплати за справу візьмуться державні чи приватні судові виконавці. Як результат – арешт рахунків, заборона на виїзд за кордон. Тому все одно борги доведеться заплатити”, – розповіла вона.

Як пояснила фахівець, у гіршому випадку боржник ризикує залишитися без житла. У статті 50 Закон України “Про виконавче провадження” йдеться, що у разі відсутності у боржника достатніх коштів або рухомого майна, відбудеться звернення щодо стягнення на об’єкти нерухомості. Така ситуація можлива за заборгованості у розмірі 20 мінімальних зарплат, тобто 134 тис. грн.

Тому Крістіна Ненно радить громадянам не зволікати і у разі утворення заборгованості звертатися до постачальника послуг із пропозицією реструктуризації боргу.

Звісно, ​​поки в Україні оголошено воєнний стан боргів стягувати через суд і відбирати житло ніхто не буде, чинне законодавство це забороняє, але після скасування воєнного стану все знову повернеться на свої кола і борги за комуналку ніхто не спише, їх все одно доведеться сплатити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто може не платити за комунальні послуги і що для цього потрібно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні