Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаДопомога на комуналку: хто і на скільки може розраховувати?

Допомога на комуналку: хто і на скільки може розраховувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Усім, хто отримував субсидію у неопалювальний період, вона буде автоматично призначена і на опалювальний. Ті, хто раніше не отримував субсидію, але самостійно взимку не зможе сплачувати за комунальні рахунки, можуть звертатися по державну допомогу.

Щоб отримувати допомогу від початку опалювального сезону, необхідно подати заяву не пізніше 15 грудня. Якщо це зробити пізніше, субсидію буде призначено не з початку такого сезону, а з місяця подання заяви і декларації. Що ще треба знати про державну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг?

1. Кому належиться субсидія?

Субсидію призначають у разі, якщо витрати домогосподарствам на житлово-комунальні послуги перевищують у середньому 15% щомісячного сукупного доходу.
Право на отримання субсидії мають:
– особи, зареєстровані на житлоплощі;
– орендарі за наявності договору найму;
– внутрішньо переміщені особи – навіть без договору найму.

2. Куди звертатись по допомогу на оплату комунальних послуг?

До 1 грудня 2022 року документи (заяву і декларацію) можна подати:
– поштою – до управління соціального захисту населення (УСЗН) за місцем проживання;

– особисто – уповноваженим особам територіальних громад;

– до центрів адміністративних послуг (ЦНАП);
– через портал «Дія» (як це зробити, читайте на сторінці 7).

З 1 грудня 2022 року року замість УСЗН документи також прийматимуть сервісні центри Пенсійного фонду – особисто або поштою. Ще документи можна буде надіслати через веб-портал електронних послуг або мобільний додаток Пенсійного фонду України (ПФУ).

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, якщо органи місцевого самоврядування вирішать залишити функції призначення субсидій за управліннями соцзахисту, то для мешканців таких громад все залишиться без змін.

3. За який період враховуються доходи?

Якщо субсидія призначається з початку опалювального сезону, то береться до уваги дохід за І – ІІ квартали поточного року (січень – червень). Якщо призначення субсидії не збігається з початком опалювального сезону – береться дохід за два квартали, що передують місяцю, у якому відбулося звернення по призначення субсидії.
Якщо у людини дохід – це лише пенсія, то з початку опалювального сезону враховується розмір пенсії за серпень цього року. При призначенні допомоги на оплату комунальних послуг не з початку опалювального сезону враховується розмір пенсії за місяць, що передує зверненню по призначення субсидії.

Кому субсидію не подовжать автоматично

Обов’язково подати нову заяву на отримання субсидії в опалювальний період необхідно особам:

  • які влітку відмовилися від субсидії і користувалися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, а на зимовий період знову хочуть отримувати субсидію;

  • у яких відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб, зміна соціального стану та інше.

Також уточнити інформацію повинні споживачі, які отримували субсидію і у них змінився постачальник комунальних послуг. Це, зокрема, стосується домогосподарств, які нещодавно стали клієнтами «Нафтогазу». Щоб субсидію перепризначили автоматично, їм необхідно повідомити нові особові рахунки (якщо цього не зробили раніше).

Нагадуємо, ми писали,  що Денис Шмигаль назвав середній розмір субсидії на оплату комуналки у опалювальний період.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні