Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСтатус учасника бойових дій: що він дає та як його отримати

Статус учасника бойових дій: що він дає та як його отримати

Этот материал также доступен на русском языке
Багато чоловіків і жінок зараз захищають нашу державу, але не всі знають, як набути статусу учасника бойових дій. Адже цей статус дає право на пільги та соціальні гарантії, а також достроковий вихід на пенсію.

Які документи необхідно надати для набуття статусу учасника бойових дій? Що робити, якщо командир військової частини не подав документи до відомчої комісії про надання статусу УБД?

Відповіді на ці запитання дала директор Червоноградського місцевого центру з надання безкоштовної правової допомоги Наталія Костишин.

Хто є учасником бойових дій?

Учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань щодо захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань усіх видів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах та підпіллі та інших формуваннях як у військовий, так і у мирний час (стаття 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Перелік підрозділів, що входили до складу чинної армії та інших формувань, визначається Кабінетом Міністрів України. Список осіб, які належать до учасників бойових дій, регламентується статтею 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту».

Право на набуття статусу учасника бойових дій мають не лише військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані), а й інші особи, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали територіальну цілісність України та брали безпосередню участь у здійсненні заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

Які документи необхідно надати для отримання статусу учасника бойових дій?

Для набуття статусу учасника бойових дій необхідні:

  • Докладна записка командира військової частини, в якій вказуються псевдонім/позивні особи, часові та просторові показники виконання поставленого завдання.
  • Витяг з наказу про залучення особи до виконання завдань руху опору.
  • Виписки з відповідних розпорядчих документів щодо руху опору щодо поставлених завдань, визначених у доповідній записці.
  • При необхідності – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Захисникам, які внаслідок виконання бойових розпоряджень та наказів отримали поранення (контузії, каліцтва), що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань, статус учасника бойових дій надається незалежно від кількості днів залучення їх до виконання відповідних завдань.

Що робити, якщо командир військової частини не подав документи до відомчої комісії про надання статусу УБД?

У разі неподання командиром  документів особа може самостійно звернутися до відповідної комісії. Усі необхідні документи надсилаються рекомендованим листом з повідомленням або подаються особисто. Якщо в особи відсутні документи для підтвердження статусу учасника УБД, необхідно звернутися з рапортом до командира військової частини. У рапорті слід зазначити, що з отримання статусу учасника бойових дій особа просить надати необхідні документи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які доплати належать учасникам бойових дій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні