П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкі права та соціальні гарантії встановлені для членів сім'ї військовослужбовця?

Які права та соціальні гарантії встановлені для членів сім’ї військовослужбовця?

Этот материал также доступен на русском языке
До членів сім'ї військовослужбовця належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти та батьки. Діти є членами сім'ї незалежно від того, є вони дітьми будь-якого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені в шлюбі або позашлюбні.

Членами сім’ї військовослужбовця можуть бути визнані й інші особи за умови постійного проживання разом із суб’єктом права на пільги та ведення з ним спільного господарства.

Вимога ведення спільного господарства із суб’єктом права на пільги по оплаті за користування житлом та комунальними послугами застосовується не завжди, тільки в передбачених законом випадках.

Про це розповідає головний юрист сектору «Турківське бюро правової допомоги» відділу безкоштовної правової допомоги Самбірського місцевого центру з надання безкоштовної вторинної правової допомоги Марія Любоємська.

Які соціальні гарантії належать членам сімей військовослужбовців?

Відповідно до статті 18 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», члени сімей військовослужбовців строкової служби та військової служби за призивом осіб офіцерського складу мають переважне право при прийнятті на співробітників, а також на першочерговий напрямок для професійної підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки з відривом від виробництва та на виплату на період навчання середньої зарплати.

Жінкам (чоловікам) військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, виплачується за місцем роботи грошова допомога в розмірі середньомісячної зарплати при розірванні ними трудового договору у разі переведення чоловіка (дружини) на службу в іншу місцевість.

При тимчасовій втраті працездатності листки непрацездатності оплачуються дружинам (чоловікам) військовослужбовців у розмірі 100 відсотків середньомісячної заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Жінкам (чоловікам) військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, в загальний стаж роботи, необхідний для призначення пенсії за віком, зараховується період проживання разом з чоловіком (дружиною) у місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 рoків.

Право на житло

Держава забезпечує військовослужбовців житловими приміщеннями або за їх бажанням грошовою компенсацією за належне ним для отримання житлове приміщення на підставах, у межах житлових норм і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом України, іншими законами компенсації за належне ним для отримання житлове приміщення, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015 року № 728, тощо.

Військoвoслужбoвцям, які мaють вислугу нa військoвій службі 20 рoків і більше, тa членaм їх сімей нaдaються жилі приміщення для пoстійнoгo прoживaння aбo зa їх бaжaнням грoшoвa кoмпенсaція зa нaлежне їм для oтримaння жиле приміщення, oднoрaзoвo, прoтягoм усьoгo чaсу прoхoдження військoвoї служби зa умoви, щo ними не булo викoристaнo прaвo нa безoплaтну привaтизaцію житлa.

У позачерговому порядку у разі потреби поліпшення житлових умов надаються житлові приміщення сім’ям військовослужбовців, які загинули (померли) або зникли безвісти під час проходження військової служби, за місцем їх перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житла.

Охорона здоров’я та медична допомога

Члени сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби та курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи) за відсутності за місцем їх проживання державних або комунальних закладів охорони здоров’я oтримують медичну дoпoмoгу у військoвo-медичних зaклaдaх oхoрoни здoрoв’я.

Право на освіту

Дітям військовослужбовців за місцем проживання їхніх сімей у першочерговому порядку надаються місця в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах та дитячих оздоровчих закладах незалежно від форм власності.

Право на безкоштовний проїзд

Члени сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби) мають право на безкоштовний проїзд залізничним, повітряним, водним та автомобільним (за винятком таксі) транспортом:

1) від проживання до місця проходження військової служби військовослужбовця у зв’язку з його переведенням;

2) до місця проведення відпустки військовослужбовцям у межах України;

3) при звільненні військовослужбовця з військової служби, а також у разі загибелі (смерті) військовослужбовця до обраного місця проживання в межах України.

Грошове забезпечення членів сімей військовослужбовців

Членам сімей військовослужбовців, які проходять військову службу в особливий період, гарантується виплата грошового забезпечення цих військовослужбовців у разі неможливості ними його отримання під час участі в бойових діях та операціях. У такому разі виплата грошового забезпечення здійснюється членам сімей військовослужбовців (пункт 61 статті 18 Закону).

У разі загибелі військовослужбовця днем виникнення права на одноразову грошову допомогу є дата смерті, зазначена в свідоцтві про смерть.

Джерело: Я та Закон

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні