Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики назвали продукти, споживання яких слід обмежити при підвищеному тиску

Медики назвали продукти, споживання яких слід обмежити при підвищеному тиску

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вам знайома гіпертонія (підвищений тиск), то постарайтеся якнайрідше вживати в їжу продукти, які провокують підвищення тиску.

Фахівці насамперед рекомендують відмовитися від вживання продуктів із високим вмістом солі.

Високий вміст солі у багатьох м’ясних продуктах може погано позначитися на тиску, а також збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

Про це пише tsn.ua.

Які ж продукти не можна вживати за високого тиску?

Що стосується солі, то йдеться не лише про скорочення вживання солі, яка додається до страв домашнього приготування, а й про заборону (або хоча б значне скорочення вживання) готових страв, в яких міститься багато солі. До них відносяться фастфуд, чіпси, ковбаси, копченості, напівфабрикати, в’ялена риба, мариновані овочі, консервована риба та м’ясо. Норма вживання солі має перевищувати 5 грамів на день. Для тих, хто не може без солі, можна спробувати використовувати такі приправи як кмин, базилік, мускатний горіх, сушену зелень кропу та петрушки, часник, цибулю, лимонний сік і т.д.

Небезпечні для гіпертоніків і алкогольні напої, причому вони не тільки підвищують артеріальний тиск, але й мають високу калорійність. Кожен зайвий кілограм може підвищувати тиск на 1 мм рт. ст. Алкоголь шкодить своєю кількістю, тому питання можна вживати алкоголь і в якій кількості має вирішуватись лікарем. Також слід враховувати, що калорійність має як сам алкоголь, а й закуски щодо нього. Отже, необхідно як дозувати вживання алкогольних напоїв, а й обдумано підходитимемо вибору закуски.

Кава, міцний чай виводять з організму воду, що робить кров густішою, таким чином підвищуючи тиск. Звичайно, від однієї чашки кави чи чаю не буде серйозних наслідків, але необмежене вживання цих напоїв може призвести до проблем. Любителі кави та чаю діляться на тих, кому подобається смак напою, і тих, кому потрібний ефект бадьорості. Шанувальники смаку кави та чаю можуть споживати безкофеїнові сорти або перейти на альтернативні напої, такі як цикорій, ячмінна «кава», відвар шипшини, настої смородинового, малинового, суничного листя. Тим, кому потрібно підбадьоритися, можуть спробувати чай з чаги, мате, воду з кісточками лимонника, які не тільки освіжають, але й мають властивість знижувати тиск.

Жири тваринного походження – жирне м’ясо, сало, натуральні вершки та інші продукти тваринного походження, маргарин, містять велику кількість холестерину, мають підвищену калорійність і збільшують навантаження на серце та нирки. З цих причин під забороною також концентровані м’ясні і рибні бульйони, холодець. Дозволено нежирні сорти м’яса та риби, які до того ж слід готувати на пару, відварювати, тушкувати або запікати без використання жиру. Вершкове масло допускається в обмежених кількостях після дозволу лікаря.

Солодке та борошняне може призвести до набору ваги, а солодке, крім цього, побічно підвищує тиск. Щодо цукру, який міститься у фруктах, ягодах та сухофруктах, він не заборонений, але обмежений. З фруктів та ягід гіпертонікам найбільш корисні цитрусові, банани, гранати та журавлина. Слід пам’ятати, що сухофрукти та цукати містять більше цукру, ніж свіжі фрукти та ягоди.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які причини безсоння у жінок. Які причини безсоння у жінок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні