Відповідає на запитання лікарка-ендокринолог Юлія Шишкова:
«Виділити якусь одну крупу серед представлених на ринку і в більшості тих, що входять до нашого раціону, досить важко. У всіх крупах, крім вуглеводів, містяться рослинний білок, харчові волокна, вітаміни та мікроелементи.
Проте медики виділяють вівсяну крупу, бо в цьому продукті містяться корисні для організму харчові волокна, бета-глюкани – речовини, що пов’язують холестерин. Також у вівсянці багато магнію, фосфору, кальцію, заліза, натрію, цинку, вітамінів групи В, Е, амінокислот та антиоксидантів.
У вівсяних пластівцях менше корисних речовин, ніж у крупі, але при цьому пластівці залишаються корисним дієтичним продуктом, що добре впливає на шлунково-кишковий тракт.
Однак людям, які страждають на діабет або худнуть, краще їсти саме крупу – таким чином знижується швидкість розщеплення та всмоктування вуглеводів. А пластівці швидкого приготування краще взагалі не вживати».