Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк пересадити дорослу троянду на нове місце?

Як пересадити дорослу троянду на нове місце?

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше пересаджувати дорослу троянду доводиться через невдало обране місце при посадці або у випадку, якщо трояндам стало тісно в щільному оточенні інших квітів.

Коли пересаджувати дорослі кущі троянди на нове місце?

Багато хто обирає осінню пересадку: зростання і розвиток вже припинилися, тому рослині простіше перенести цю процедуру, що травмує. Навесні пересаджувати також можна, але складніше буде вибрати час. Восени важливо вдало підібрати момент: не поспішити, але й не запізнитися. Приблизно – наприкінці жовтня чи у листопаді. Однак загалом, як завжди, орієнтуватися доведеться за погодою і завершити пересадку слід за 3-4 тижні до морозів, не пізніше.

Обрізування під час пересадки троянди

При пересадці коріння рослини неминуче будуть травмовані, тому дуже важливо збалансувати надземну частину і кореневу систему, що збереглася: чим сильніше постраждали коріння, тим коротше доведеться обрізати пагони, щоб вони не забирали сили і кущ швидше вкоренився на новому місці. Зазвичай рекомендують до пересадки видалити всі  зайві пагони (старі, пошкоджені, що загущають) і вкоротити кущі, що залишилися, а після викопування куща і огляду кореневої системи – приймати рішення про те, яку частину пагонів зберегти, і обрізати відповідно.

Як зробити викопування троянди

Найважливіше – постаратися зберегти якнайбільше коріння і звести їх ушкодження до мінімуму. Тому починати копати потрібно, відступивши від куща, і не поспішати – важливо зрозуміти, який обсяг кореневої системи, як вона розташована. Найкраще викопати рослину з грудкою землі, але така можливість є лише на досить щільних ґрунтах.

Після того, як троянда викопана, потрібно оглянути її коріння, обрізати всі пошкоджені ділянки до здорової тканини, видалити зламані, сухі, хворі коріння. Якщо зберегти земляну грудку не вдалося, можна на якийсь час опустити викопану рослину у воду, щоб не пересушувати кореневу систему, але спеціально замочувати саджанець не потрібно. Застосовувати стимулятори при осінній пересадці зазвичай не рекомендують.

Посадка троянди на новому місці

Посадкову яму зазвичай готують заздалегідь.

  • Розмістити кущ слід на ту ж глибину, на якій він ріс до цього. У щеплених троянд важливо заглибити місце щеплення.
  • Ґрунт підсипають поступово, акуратно ущільнюючи його шар за шаром та поливаючи водою.
  • Якщо стоїть суха, тепла та сонячна погода, кущ після посадки бажано накрити плівкою (за попередньо встановленим каркасом), щоб зберегти вологість, та притінити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як зберегти баклажани свіжими на зиму.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні