Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики попереджають, що переведення стрілок може мати неприємні наслідки та розповідають, як...

Медики попереджають, що переведення стрілок може мати неприємні наслідки та розповідають, як зменшити шкоду для організму

Этот материал также доступен на русском языке
У ніч на 30 жовтня українці перевели стрілки годинника на одну годину тому. Багато людей можуть відчути цей момент, але є способи зменшити неприємний вплив.

Питання необхідності переходу з літнього часу на зимове і навпаки багато років дискутується і навіть ставало темою законопроектів. Медики схиляються до того, що подібні стрибки швидше за негативно, ніж позитивно впливають на самопочуття людей.

Докладніше про це розповіла головний лікар мережі медичних центрів “Головний біль”, невролог Тетяна Майкова.

Що відбувається з організмом при зміні звичного часу

За словами лікаря, відбувається розсинхронізація між мозком та всім нашим організмом через переведення часу. Тому що нам доводиться налаштовувати мозок на інший час, що не відповідає ритмам наших біологічних годинників.

“Мозок має перемістити свої інтереси на новий час. Це зношує його, витрачає додаткову енергію та відбивається на роботі всіх систем – і гормональної, і імунної, і нервової, – пояснює лікар. — Вибудовуючи нову звичку, мозок може витратити кілька місяців. А якщо ми це робимо двічі на рік? Можна порахувати скільки часу ми перебуватимемо у стані підвищеного темпу роботи та значних витрат енергії”.

Майкова зазначає, що неважливо, чи ми переводимо стрілки на годину чи дві: це в будь-якому випадку вносить безлад у злагоджену роботу всіх органів і систем в організмі.

Як зменшити вплив на організм через переведення годинника

“Чарівних порад” проти стресу від переходу на зимовий час не існує, але можуть допомогти кілька простих рекомендацій. Майкова закликала вести здоровий спосіб життя, вчасно лягати спати, правильно харчуватися та достатньо рухатися щодня.

Також лікар поділилася одним лайфхаком, який можна впровадити у ваш режим напередодні переведення годинника. У чому його суть: спробуйте засипати на 15 хвилин раніше чи пізніше (залежно від сезону переходу) змінюючи час засипання щотижня. Найкраще робити це за місяць до дати переведення стрілок. А також можна поступово формувати звичку і після переведення годинника, щоб комфортніше влитися в новий режим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні