П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'я10 порад, як покращити пам'ять у похилому віці

10 порад, як покращити пам’ять у похилому віці

Этот материал также доступен на русском языке
Літній вік нерідко супроводжується погіршенням пам'яті. Це відбувається через загальне вікове зниження активності мозку, зниження збудливості нервових клітин, порушення зв'язків між нейронами.

На жаль, старіння, процес незворотний, але зберегти ясність розуму до похилого віку, здебільшого в наших силах. Давайте поговоримо про те, як покращити пам’ять у похилому віці.

Загальні правила

Здорові навколишні умови

Все просто – для гарної пам’яті необхідне здорове функціонування головного мозку, а для цього, у свою чергу, необхідно щодня підтримувати здорові навколишні умови роботи та відпочинку. А саме:

  • працювати НЕ на межі фізичного чи розумового перенапруги;
  • відпочивати щодня, щотижня, щороку;
  • щодня гуляти на повітрі.

Регулярне фізичне навантаження

Для хорошої роботи головного мозку потрібно мати добрий кровообіг, для чого важливо регулярно займатися фізичними вправами, тримати м’язи тіла в тонусі. Під час виконання фізичних вправ покращиться кровообіг, отже, мозок отримає більше поживних речовин. Також корисно ходити пішки.

Корисні і анаеробні вправи, вони включають біг і силову підготовку. З урахуванням віку, найкраще займатися під наглядом тренера, він допоможе скласти програму тренувань виходячи з вашого стану здоров’я, віку, досвіду та перенесених хвороб.

Правильне харчування

Для хорошої роботи мозку потрібно правильно харчуватися. Так вчені встановили, що в щоденному раціоні людини похилого віку повинні бути присутні жирні кислоти омега-3 (їх багато в рибі). Позитивний вплив на мозок має і чорничний сік. Саме ця ягода найбільше насичена антиоксидантами. Вони благотворно впливають на організм і уповільнюють процес деградації.

Важливим є і прийом глюкози. Лікарі часто призначають пацієнтам похилого віку спеціальні препарати з високим вмістом глюкози. Цей компонент необхідний нормального функціонування пам’яті, але з віком стає складніше засвоювати його з їжі, тому краще приймати таблетки.

Ноотропи також допомагають покращити кровообіг у мозку. Але пам’ятайте, що будь-які лікарські препарати має призначати лише лікар.

Поради як покращити пам’ять у літньому віці

Крім фізичного навантаження та особливого харчування, що ще можна зробити, для покращення пам’яті у літньому віці?

Важливо навантажувати пам’ять. Вивчення іноземної мови, вирішення завдань на логіку, розгадування кросвордів — все, що змушує «мозки працювати», тобто запам’ятовувати, згадувати, думати. Будь-яка діяльність, де головою доводиться обробляти великий обсяг інформації, піде на користь вашій пам’яті.

Під час роботи кожну годину потрібно робити невеликі перерви. Можна встати, походити по приміщенню, зробити кілька фізичних вправ. Так мозок перемикатиметься з одного виду діяльності на інший, і це піде на користь його функціонуванню.

Варто намагатися уникати стресів і переживань, оскільки вони ведуть до втрат нервових клітин, через що відбувається зниження уваги та погіршення пам’яті. До стресів для організму можна віднести і хронічне недосипання. Для повноцінного відпочинку мозку дуже важливо добре висипатися кожен день.

Допомогти забудькуватість у літньому віці допоможе органайзер. Зараз у магазинах представлений великий вибір блокнотів різного розміру та кольору. Будь-яка людина знайде щось собі до смаку. У ньому можна фіксувати всі важливі дати та планувати справи. Також це дозволяє “розвантажити голову”.

Добре тренує пам’ять читання книг, оскільки під час читання працює не тільки зорова пам’ять, а й моторна, розвиваються логічне, асоціативне, абстрактне мислення. Але для покращення пам’яті важливо не просто читати, необхідно правильно це робити, з переказом того, що прочитали, оскільки найбільше ми тренуємо пам’ять у той час, коли згадуємо прочитане! Корисно, під час читання, наголошувати на деталях характерів головних героїв, їх звички тощо. Після прочитання книги згадайте всі сюжетні лінії. Таке тренування пам’яті піде на користь.

Особливість всіх геніальних людей – це уважність до деталей, вони можуть відразу при зустрічі з новою людиною побачити безліч дрібних деталей та запам’ятати їх. Геніальні люди, це люди з працюючою головою, це безперечно. Тому для поліпшення пам’яті в літньому віці, можна взяти на озброєння цей прийом обдарованих умів і постаратися навчитися бути уважнішим. Для цього потрібно намагатися розглядати якийсь обраний вами предмет дуже уважно, і відзначивши деталі його виду, потім намагатися відтворити їх у своїй пам’яті. Отримайте собі таку корисну звичку.

Є корисна вправа для покращення пам’яті у будь-якому віці –завчання віршів напам’ять. Вибирайте будь-якого цікавого вам поета і починайте напам’ять вивчати всю його творчість. А потім будь-коли згадуйте.

Давно відомо, що заняття музикою благотворно впливають на роботу головного мозку. У літньому віці можна співати, самому або в хорі, або почати вивчати гру на якомусь музичному інструменті, або все це разом одночасно. Під час репетицій, заучування текстів, нот, освоєння нового, мозок отримуватиме навантаження, що позитивно позначиться на стані пам’яті.

Не варто забувати і про психологію. Позитивні установки допомагають впоратися з будь-якою справою. Літні люди найбільше схильні до депресії, а вона теж веде до погіршення пам’яті. Такі установки, як: «Я занадто стара для навчання новим речам», «Я після 30 років (40, 50 і т.д.) ні на що вже не придатна» тощо, не тільки ведуть до підриву самооцінки, а й побічно призводять до погіршення пам’яті. Тому важливо правильно налаштувати себе. Повірте в те, що в старості життя не закінчується, а тільки починається — діти виросли, робота закінчилася, є пенсія, можна жити на втіху!

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні