П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКому не варто зловживати білим рисом та чому?

Кому не варто зловживати білим рисом та чому?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто любить страви з рису. Чого тільки вартий плов чи голубці. Але, виявляється, цей продукт має протипоказання.

Так, дієтолог Олексій Ковальков заявив, що надто часте вживання рису може спричинити проблеми із самопочуттям. Але це зовсім не означає, що потрібно відмовлятись від популярного гарніру.

Для жителів країн Азії рис – це звичайне харчування, що вони використовують із самого дитинства до останніх днів життя. Але європейці більш пристосовані до інших видів гарніру на кшталт овочів, картоплі, макаронів і навіть гречки.

В Україні рис теж популярний, але не варто їм надто захоплюватись.

Олексій Ковальков запропонував провести експеримент та залити водою рис, а потім додати туди кілька крапель йоду. Йод вступить у реакцію із крохмалем і вода стане чорною. Адже таку ж реакцію рис продукує і всередині людського тіла. Там крохмаль трансформується в глюкозу, тому в крові підскакує рівень цукру. Отже, рис має дуже високий глікемічний індекс, особливо небезпечний для людей із зайвою вагою, оскільки цей продукт наближає у них розвиток переддіабету та діабету, провокуючи резистентність до інсуліну.

Але це зовсім не означає, що рис геть-чисто слід виключати з раціону.

По-перше, якщо ви ведете активний спосіб життя, багато тренуєтеся, не маєте зайвої ваги та стежите за показниками цукру в крові, то рис можна вживати регулярно. В іншому випадку достатньо двох-трьох разів на місяць. По-друге, якщо ж вам хочеться їсти рис частіше, то вибирайте пропарений його різновид, який володіє низьким глікемічним індексом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які фрукти захистять від артриту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні