Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому пенсія така маленька?

Чому пенсія така маленька?

Этот материал также доступен на русском языке
Часто при достатньо великому стажі пенсіонери отримують мізерні пенсії. Чому так відбувається?

«Мені 54 роки, встановлено ІІ-гу групу інвалідності. Пенсія – всього 3100 гривень. Вважаю, що вона має бути у рази вищою – приблизно 10 тисяч. Я все життя тяжко працював. Служив в армії, закінчив інститут та інтернатуру. Поки працював, здобув ще дві освіти. Навіть здобувши інвалідність, далі працював в ендокринологічному відділенні, чергував у реанімації, працював з отруйними реактивами.

Востаннє звертався до Пенсійного фонду у 2019 році. Тоді мені сказали, що стаж становить 37 років і 5 місяців. Коефіцієнт зарплати – 1,05733. За словами іншої робітниці, у мене 27 років страхового стажу і 18 років стажу за інвалідністю. Сьогодні стажу за інвалідністю вже, напевно, 21 рік, отже, загальний стаж становить 48 років.

Допоможіть розібратися з розміром пенсії.

Володимир Левицький, село Сокиринці, Вінницька обл.»

Приблизний розрахунок: що виходить?

Незважаючи на докладний лист, для точного розрахунку пенсії даних все одно недостатньо. Не зрозуміло, який саме вид пенсії ви отримуєте, коли вам було встановлено інвалідність і чи продовжуєте ви працювати. Але за вказаних вами параметрів цілком очевидно, що пенсія не може сягати 10 тисяч гривень. Максимум – це приблизно 3 тисячі гривень, про які ви пишете. За нашими підрахунками, могло бути навіть менше.

При індивідуальному коефіцієнті 1,05733 розмір зарплати після індексації з 1 березня мусить становити 6540,98 гривні, тобто 6186,32 грн. х 1,05733. У даному випадку 6186,32 гривні – це показник середньої зарплати в країні, який враховується для більшості пенсій, призначених до 2018 року. Якщо стаж – 37 років, то ми беремо 37% від одержаної суми зарплати (від 6540,98 грн.). Таким чином, отримуємо основний розмір пенсії за віком, виходячи з якого обчислюється пенсія за інвалідністю. Якщо стаж – 48 років, то беремо 48%. Сюди додаємо невелику надбавку за перероблені роки. При цьому слід враховувати, що підсумкову суму ми беремо не всю, а лише 90% від неї, оскільки пенсія за інвалідністю ІІ-ї групи призначається у розмірі 90% від пенсії за віком. Все це показує, що пенсія в цьому разі за законом ніяк не може бути вищою.

Навчання, інвалідність, служба в армії

При розрахунку пенсії, безумовно, враховується і навчання в інституті, і служба в армії. Але те, що ви продовжували навчатися вже під час роботи, на розмір пенсії ніяк не може вплинути – вітчизняним законодавством це не передбачено. Інше питання – додатковий стаж. За законом, при розрахунку пенсії за інвалідністю до стажу умовно зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Ймовірно, цей стаж враховується і у вашому випадку. Але ми не знаємо точно, коли встановлено інвалідність. При цьому якщо людина перебуває на інвалідності і продовжує працювати, то стаж не подвоюється. При такому розкладі кількість фактичного страхового стажу зростатиме, а кількість додаткового – зменшуватиметься.

Що стосується роботи в реанімаційному відділенні та роботи зі шкідливими речовинами, то іноді такі періоди роботи зараховуються до стажу у подвійному розмірі. Ми не знаємо нюансів вашої пенсійної справи, але для пільгового пенсійного забезпечення у таких випадках потрібно надати довідку з місця роботи, яка б підтверджувала особливий характер роботи.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні