П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧудові ахіменеси: львів'янка поділилася секретами вирощування та догляду

Чудові ахіменеси: львів’янка поділилася секретами вирощування та догляду

Этот материал также доступен на русском языке
Ірина Андріїшин зі Львова захоплюється не лише вуличними декоративними рослинами, а й кімнатними. Серед яких найулюбленіші – ахіменеси. Сьогодні в колекції квітникарки 145 сортів. А починалося все з кількох маленьких «шишечок», які Ірині подарувала сусідка, знаючи про її захоплення квітами.

Ірина посадила їх у ґрунт і почала чекати, що з них виросте. Згодом у горщику зацвіли фіолетові квіточки, які дуже сподобалися господині, вона почала шукати в Інтернеті інформацію про своїх нових вихованців. Дізналася, що це ахіменеси і вони розмножуються за допомогою ризом. Причому є багато забарвлень. З того ж часу, 5 років тому, почала збирати свою колекцію сортових ахіменесів.

Першого року зацвіло 12 нових сортів. Ірина була вражена їхньою красою, квітами, формою квітів, кущів. За формою квіти бувають прості та махрові, різних забарвлень, великоквіткові та дрібноквіткові.

Ахіменес – це кімнатна рослина. Дуже добре росте на балконах, лоджіях, верандах. Взимку рослини відпочивають. Ірині Андришин це дуже підходить, адже взимку дні короткі та мало сонця, та й на підвіконнях немає зайвого місця. Вся її колекція зимує у звичайній коробці з-під взуття.

Як розмножити ахіменеси?

А з весни та до пізньої осені ахіменеси прикрашають балкони. Ці чудові рослинки розмножуються ризомами, що добре наростають у ґрунті, як картопля. Свої ризоми Ірина висаджує наприкінці лютого – на початку березня. Оскільки колекція велика, і розмістити всі 145 горщиків на підвіконні у березні немає можливості, то львів’янка висаджує ризоми у пластикові 100-грамові стаканчики та складає у лоток для пророщування. Земля для ахіменесів потрібна пухка, з агроперлітом або вермикулітом. Коли різоми починають проростати, вже теплішає на балконі та Ірина виносить їх на день туди, а на ніч ще забирає. Коли температура на вулиці більш-менш стабілізується, перевалює ахіменеси зі стаканчиків у кашпо на постійне місце. Виносить на балкон, поливає водою кімнатної температури.

Ахіменеси люблять багато світла, але в сильну спеку їх краще затіняти. Торік 2 сорти ахіменесів захворіли на борошнисту росу. Врятувала їх Ірина Андріїшина Топазом. А цього року з вулиці залетіли трипси, які гризуть пилок квітів та знищують їх. Полила 2 рази Актарою (1,4 г на 2 л води). Рослина стає отруйною і трипси гинуть.

У чому полягає догляд за ахіменесами?

Доглядати ахіменеси не важко, коли в колекції до 20 рослин. Коли так багато, як у Ірини, один полив тільки затягується на 2 години. Потрібно всім приділити увагу, підлити, обірвати некрасиві квіточки або відцвілі, переставити місцями горщики, повернути до світла, ну і звичайно, зробити фото на згадку, щоб взимку милуватися неперевершеним цвітінням і згадувати літо.

Щоб ахіменеси буйно цвітили, Ірина Андріїшин радить підживлювати їх добривом «Майстер для квітучих». Восени, коли світловий день скорочується, ночі стають холодними, ахіменеси потрібно менше поливати, щоб вони готувалися до сну. Коли засихає надземна частина, її Ірина зрізає, різоми можна викопувати. Їх потрібно просушити та закласти на зберігання. Посадковий матеріал квітникарка зберігає в пластикових пакетах з додаванням вермікуліту в коморі при +15-18 градусів. Іноді заглядає у них, провітрює. Якщо ризоми погано просушені, то вони можуть запліснявіти в пакеті. Наприкінці лютого починають прокидатися різоми, з’являються пагони, отже – настав час висаджувати.

Ірина Андріїшин щороку поповнює свою колекцію новими екземплярами. Дуже цікаво спостерігати за першим цвітінням. Це як свято, на яке чекаєш.

Ахіменеси прикрашають не лише балкони та підвіконня, а й наші будні, розфарбовуючи їх різними фарбами.

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні