Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія для чорнобильця: пільги і доплати

Пенсія для чорнобильця: пільги і доплати

Этот материал также доступен на русском языке
Участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у будь-якому разі дає право на зниження пенсійного віку.

«Я – чорнобилець 2-ї категорії, маю орден «Ліквідатор ЧАЕС». Мої товариші, які були зі мною в Чорнобилі, вже чотири роки на пенсії. Я вимагав чорнобильської пенсії ще у 55 років, але мені відмовили. Потрібна довідка з роботи форми №122, але мені її не дають. У них відмовки: то не можуть її знайти, то не мають списків тощо. Я працюю водієм в одній і тій самій організації – з 1978 року до теперішнього часу. Від неї свого часу був направлений на ліквідацію до Чорнобиля.

2023 року мені виповниться 60 років. Хотілося б уточнити, на яку пенсію мені краще йти і чи повинні мені доплачувати за орден? Наразі я отримую чорнобильські виплати у розмірі 256 гривень.

Матус О.П., село Іванків, Київська обл.»

Про право на пенсію…

Як ми розуміємо, у вас немає групи інвалідності. Але участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у будь-якому разі дає право на зниження пенсійного віку. Максимальне зниження – 10 років. Наприклад, зниження пенсійного віку на 5 років дається тим, хто працював:

  • з 1 липня 1986 року до 31 грудня 1986 року – у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів;

  • у 1986 році – не менше 14 календарних днів на чинних пунктах санітарної обробки населення та дезактивації техніки або їх будівництві;

у 1987 році – від 10 до 14 календарних днів;

  • 1988 року – щонайменше 30 календарних днів.

Можливо, вам слід домагатися своєчасного призначення пенсії в судовому порядку, враховуючи, що ваші колеги давно на пенсії. Усіх нюансів ми не знаємо, але виходить, що ви незаконно страждаєте з вини роботодавця.

…і компенсацію

Дуже дивно, що ви не змогли підтвердити своє право на дострокову пенсію. Тоді постає питання, на підставі яких документів вам видано орден ліквідатора? До того ж ви отримуєте компенсаційні виплати. Якщо ми правильно розуміємо, то йдеться про грошову компенсацію вартості продуктів харчування для громадян, які віднесені до 1-ї та 2-ї категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. До речі, такі виплати встановлюються для кожної області окремо. Наприклад, цього року 256,50 гривні виплачують ліквідаторам 2-ї категорії, які мешкають у Донецькій області. Для Київської області – це 264,50 гривні. Але гроші все одно смішні.

Про розмір виплат і додаткову пенсію

Щодо виду пенсії, то за відсутності інвалідності це у будь-якому разі буде пенсія за віком, розрахована за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Її розмір залежить від кількості стажу та розміру зарплати. Навіть якби її призначили достроково, вона все одно обчислювалася б за звичайною формулою.

Але до пенсії за віком у вашому випадку ще мусить встановлюватися щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Для другої категорії чорнобильців, які не мають групи інвалідності, розмір такої додаткової пенсії становить лише 170,82 гривні.

Доплата за орден

Відповідно до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», особи, нагороджені орденом України або колишнього СРСР, мають право на доплату до пенсії у розмірі 23% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Сьогодні це 466,21 гривні (2027 грн. х 23%).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні