Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяХліб - усьому голова: рецепт універсального тіста

Хліб – усьому голова: рецепт універсального тіста

Этот материал также доступен на русском языке
Хліб став для нас засобом єднання людей, тому що люди заломлюють його за загальною трапезою. Хліб став для нас символом величі праці, бо здобувається він у поті чола. Хліб став для нас неодмінним супутником співчуття, тому що його поділяють за годину лиха.

Хліб – усьому голова

Хліб – один із найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя – це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що він має своє свято – Всесвітній день хліба (World Bread Day), який відзначається щорічно 16 жовтня.

Свято було створено з ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів та кондитерів 2006 року. Багато народів вважають борошняний виріб головною стравою на столі. Перший хліб був створений понад 5 тисяч років тому і він зовсім не був схожий на сучасний.

Хліб у давніх слов’ян

Слов’яни з давніх-давен пекли хліб у печі в домашніх умовах. Потім, у міру зародження та розвитку різних видів ремесел, функцію виробників хліба взяли він ремісники-пекарі. Малі партії борошняного продукту пекли в хлібних хатах, а великі — у хлібних палацах.

Спочатку весь народ ласував виключно хлібом, приготованим із води та житнього борошна. Наші предки теж використовували пшеничне борошно, але лише для випікання калачів на свята або церковних просфор. Між іншим, калачі поділяли на види: одні пекли з точеної муки, інші — з крупчастої. Існували і сумісні калачі. Називали їх так тому, що сировиною для них служили рівні частини житнього та пшеничного борошна. Ці борошняні ласощі були недоступні для простого народу – лише князь і його сім’я мали можливість їсти цей вид злакової продукції.

Великими умільцями у справі хлібопечення вважалися ченці. Вони знали особливі секрети приготування борошняного продукту, тому й славилися своїми навичками. До речі, напевно ще тому багато «хлібних» традицій тісно пов’язані з аспектами християнської віри і взагалі церковної тематики. Наприклад, перед тим, як замісити тісто, слов’янки завжди щиро молилися перед іконами, а відправлення короваю в піч випереджало хресне знамення над ним. Причастя у церкві відбувалося вином та хлібом. Ця традиція збереглася до нашого часу.

Процес хлібопечення вважався таїнством і був справді складною справою. Перед замісом тіста господиня обов’язково молилася і взагалі підходила до процесу вимішування тіста в хорошому настрої, співаючи душевні пісні. Весь цей час у будинку було заборонено голосно розмовляти, лаятись і грюкати дверима, а перед тим як відправити коровай у грубку, над ним робили хрест. Навіть нині в християнських храмах парафіян причащають вином і хлібом, молодих зустрічають на порозі будинку батьки з короваєм і сіллю, а відправляючи рідних у далеку дорогу, люблячі люди завжди дають з собою краюху хліба.

З чого приготувати універсальне тісто?

Тісто на майонезі підходить для будь-якої випічки.

Потрібно:

майонез – 150 г,
сіль – 0,5 чайної ложки,
цукор – 3 чайні ложки,
дріжджі – 25 г,
борошно – 4 склянки,
вода – 1 склянка.

Приготування:

  • Дріжджі розвести у воді, додати майонез, сіль та цукор.
  • Всипати борошно поступово, щоб вийшло м’яке, еластичне тісто.
  • Накрити тісто серветкою, дати постояти близько 1,5 години, щоб піднялося.
  • За цей час тісто треба кілька разів обім’яти і можна приступати до випічки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні