Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний оман?

Зелена аптека: чим корисний оман?

Этот материал также доступен на русском языке
Сама назва вказує на те, що ця чудо-рослина (девясил) має відразу дев'ять сил, тобто корисні якості. У народній медицині застосовується оман високий.

Чим корисний оман?

Росте чудове зілля майже по всій території України в листяних та соснових лісах, чагарниках, лісостепах, на луках, галявинах, по берегах річок та озер.

Основні біологічно активні речовини оман накопичує в коренях і кореневищах. Вважається, що рослина неймовірно корисна. Проте користь її індивідуальна для кожного організму. Тому перш ніж почати її використовувати, проконсультуйтеся з лікарем.

Користь

Рослина корисна при хворобах органів дихання (бронхіти і трахеїти, що супроводжуються кашлем). Настої ефективно виводять мокротиння і очищають верхні дихальні шляхи. Препарати оману застосовують при гастритах та виразковій хворобі, при підвищеній кислотності шлункового соку. Рослина допомагає нормалізувати роботу жовчного міхура, печінки, сечовидільної системи, позитивно впливає на обмін речовин при цукровому діабеті.

Зовнішньо засоби на основі оману використовують при екземах, дерматитах, запальних та ранових ураженнях шкіри.

ПРОТИПОКАЗАННЯ. З обережністю рослина використовується при захворюваннях нирок, серця та судин; гастритах, що супроводжуються зниженням кислотності шлункового соку; виразковій хворобі під час загострень.

Застосування

ВІДВАР. На склянку гарячої води беруть 2 столові ложки коріння, кип’ятять півгодини. Після охолодження проціджують, віджимають. Вживають при бронхітах по 2 столові ложки перед їдою тричі на день.

НАСТІЙ. Подрібнюють корінь і до 2 чайних ложок отриманого порошку додають 2 склянки води. Залишають настоювати на ніч, після чого проціджують. П’ють по 2 столові ложки при гастритах за півгодини до їди двічі на день,

НАСТОЯНКА. Заливають 2 чайні ложки порошку кореня 100 мл 70% спирту. Після напстоювання протягом тижня проціджують і п’ють тричі на день по 20 крапель перед їдою. Настоянка оману має загальнозміцнюючі й тонізуючі властивості.

ПОРОШОК. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту також використовують порошок кореня в чистому вигляді. Його призначають по щіпці тричі на день перед їдою.

МАЗЬ. При ревматизмі та шкірних захворюваннях на основі рослини готують мазь. Як основу використовують свиняче несолоне сало. На 1 столову ложку порошку кореня беруть 5 столових ложок сала, перемішують і нагрівають 15 хвилин на водяній бані. Гарячий склад проціджують, охолоджують і залишають у холодильнику. Змащувати уражені місця рекомендується один раз на день. Додатково їх обробляють свіжоприготованим відваром або настоєм.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні