Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк переселенцям отримати тимчасове житло?

Як переселенцям отримати тимчасове житло?

Этот материал также доступен на русском языке
Війна залишила без даху над головою багатьох людей. У когось будинки були повністю зруйновані, хтось був змушений переїхати до більш безпечних регіонів. І перше питання, яке виникає у багатьох переселенців під час переїзду: де знайти житло?

І для таких людей сьогодні створюється спеціальний фонд тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Куди звертатися по допомогу і на яких умовах нададуть тимчасове житло?

Кому насамперед нададуть житло?

Першочергове право на житло з фонду мають:

  • багатодітні сім’ї;
  • сім’ї з дітьми;
  • вагітні;
  • особи, які втратили працездатність;
  • особи пенсійного віку, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок війни.

Надають житлоплощу тимчасовим переселенцям безкоштовно – за місцем фактичного проживання з розрахунку не менше шести квадратних метрів на особу. Оплачувати потрібно лише комунальні послуги.

Куди треба звернутися?

Щоб стати на облік як особа, яка потребує житла для тимчасового проживання, треба звертатися до Центру надання адміністративних послуг або органів місцевого самоврядування (там, де ви перебуваєте на обліку як ВПО), а у разі їх відсутності – до відповідної військово-цивільної адміністрації. І особисто або через довірену особу (довіреність мусить бути нотаріально посвідчена) подати заяву про взяття на облік ВПО. Документ мусить бути підписано усіма повнолітніми членами сім’ї.

Які ще знадобляться документи?

1.Копії документів, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України переміщеної особи та членів її сім’ї (наприклад, паспорт). Якщо подає заяву довірена особа – документи, що посвідчують особу представника, і копія довіреності.

2. Копія довідки ВПО і копії відповідних довідок членів її сім’ї.

3. Акт обстеження житлового приміщення, що належить переміщеній особі.

4.Копії документів, що підтверджують родинні стосунки заявника і усіх членів його сім’ї: свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо.

5. Довідка про доходи заявника та усіх членів його сім’ї за попередні шість місяців.

6. Копії ідентифікаційного коду (РНОКПП) заявника та членів його сім’ї (або копію інформації про відмову від його отримання, отриману від податкових органів) .

7. Копії документів, що підтверджують підстави першорядності надання тимчасового житла (пенсійне посвідчення, довідка про вагітність, довідка МСЕК про інвалідність тощо).

Кому можуть відмовити?

Підставою для відмови може стати ненадання необхідного пакета документів. Якщо необхідні документи було знищено або пошкоджено, це мусить бути підтверджено відповідною заявою. Також основою відмови є надання документів, які містять недостовірні відомості. Відмовлять у взятті на облік для надання тимчасового житла і в тому разі, якщо переміщена особа або будь-хто з членів її сім’ї мають у власності житлоплощу на підконтрольній Україні території.

Як довго ухвалюють рішення?

У разі надходження до фонду житлових приміщень, придатних для надання тимчасового користування ВПО, рішення про виділення житла ухвалюють протягом трьох робочих днів. Потім видають ордер на вселення. Він мусить бути отриманий переселенцем протягом 30 календарних днів.

На який термін надають тимчасове житло?

Тимчасове житло надають переселенцям та членам їх сімей терміном до одного року. Якщо за цей час мешканці не придбали іншої житлоплощі, їх проживання у квартирах переселенського житлового фонду можна подовжити на наступний рік.

Чому можуть виселити?

Примусове виселення переселенців та членів їх сімей із житлових приміщень фонду здійснюється лише на підставі рішення суду.

Підставою для дострокового припинення договору користування тимчасовим житлом є:

  •  отримання у користування або придбання іншого житла;
  • скасування дії довідки про взяття на облік ВПО;
  •  приведення житлового приміщення у стан, непридатний для використання;
  •  систематичне порушення правил користування житловим приміщенням;
  •  порушення умов договору користування житлом.

Якщо залишилися питання

Уточнити ту чи іншу інформацію щодо надання тимчасового житла внутрішньо переміщеним особам можна, звернувшись:

  • до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за телефоном (044) 536-92-52;
  • на «гарячу лінію» системи надання безкоштовної правової допомоги за номером 0(800) 213-103.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні