Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯкі овочеві культури та зелень можна посіяти під зиму?

Які овочеві культури та зелень можна посіяти під зиму?

Этот материал также доступен на русском языке
Крім часнику та цибулі під зиму можна посіяти й інші овочеві культури. Починати підзимовий посів потрібно при стабілізації температури на рівні нульової позначки термометра, зазвичай, це період перших ранкових заморозків.

Але поспішати з посівом не варто: якщо ґрунт підмерзне, а потім розмірнеться, це може спровокувати проростання насіння, отже, його загибель.

Норму насіння для підзимових посівів збільшують на 25-50% порівняно з весняними. На легких ґрунтах насіння потрібно заробляти на 0,5 см глибше звичайного.

У жодному разі висіяне під зиму не поливають! Але обов’язково мульчують.

Що можна посіяти під зиму?

Морква. Ця культура любить пухкий ґрунт і зовсім не терпить неперепрілу органіку (підживлену грядку можна буде використовувати під моркву тільки на 2-3-й рік). Землю добре перекопують, вносять золу, мінеральні добрива (наприклад, на квадратний метр 20-25 г суперфосфату та 10-15 г хлористого калію) або перегній (3-5 кг на квадратний метр). Якщо ґрунт важкий, додають пісок, якщо кислий — вапно або доломітове борошно. Дають землі осісти і з настанням низьких стійких температур висівають моркву. Попередниками можуть бути огірки, картопля, цибуля, капуста.

Петрушка. Висіваючи цю культуру, формують міжряддя 20-25 см, при цьому глибина загортання насіння може коливатися від 1 до 1,5 см.

Кріп. Його сіють на глибину 2,5 см, залишаючи відстань між рядами 20 см. Небажані попередники для парасолькових – рослини їх сімейства: кінза, морква, кмин, фенхель, при цьому годяться грядки після огірків, капусти, картоплі, кабачків.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як посадити часник. під зиму.

Нове на сайті