П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк посадити часник під зиму: найкращі терміни, підготовка грядок та добрива

Як посадити часник під зиму: найкращі терміни, підготовка грядок та добрива

Этот материал также доступен на русском языке
Озимий часник висаджують за 35-45 днів до початку стійких морозів, оскільки зубки ще мають укоренитися. Але при цьому не дати сходів. Іноді якщо осінь тепла, вони можуть зазеленіти на грядці. Тоді їх накривають шаром мульчі.

Найкращий час для висадки озимого часнику

Досвідчені городники орієнтуються на Покров Пресвятої Богородиці, що припадає на середину жовтня. Найсприятливіша температура +12-15 оС. Для посадки використовують здорові, добре просушені, без механічних пошкоджень зубки. Їх калібрують за розміром та промивають у розчині кухонної солі (3 ст. ложки на 5 л води) протягом 1-2 хвилин. Після цього ще на хвилину опускають у розчин мідного купоросу (1 ст. ложка препарату на відро води), не промиваючи водою, обсушують та висаджують на грядку. Замість мідного купоросу можна використати розчин фітоспорину, в якому зубки вимочують протягом 5-6 хвилин.

Які ґрунти любить часник?

Найвищі врожаї часнику збирають на родючих суглинних ґрунтах, але його можна успішно вирощувати і на супіщаних. Найкращі попередники гарбузові, капуста, бобові та зелені культури. На ділянку, де росли цибуля та часник, раніше ніж через 3-4 роки повертатися не можна. У спільних посадках часник добре сусідить із суницею. До речі, деякі городники вирощують часник у міжряддях садової суниці. Тоді вона менше страждає від кліща, краще захищена від морозу у безсніжну зиму.

Як підготувати грядки для часнику?

Для грядки вибирають сонячне сухе місце. Готувати ґрунт починають заздалегідь. На суглинках на 1 кв.м вносять по відру перегною та компосту, по 1 ст. ложці суперфосфату та сульфату калію, а також склянку доломітового борошна, крейди або вапна і перекопують на глибину 20-25 см. У глинистий грунт, крім цього, додають по відру торфу та крупнозернистого піску. У торф’яний ще вносять по відру суглинку і піску, а в піщаний два відра глинистого грунту, цебро торфу і всі компоненти, рекомендовані для суглинку.

На яку глибину потрібно висаджувати зубки?

Глибина посадки зубків залежить від їхнього розміру. Тут доречно згадати правило «трьох висот» наприклад, якщо зубок довжиною 3 см, то в землі відстань від його верхівки до поверхні має бути 9 см. Ставлять зубки вертикально або кладуть на бік через 6-8 см, але в жодному разі не вдавлюють і не вкручують у ґрунт. Коли земля замерзне, грядку вкривають рослинними рештками, торфом чи перегноєм.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні