Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВіспа мавп: що треба знати про вірус?

Віспа мавп: що треба знати про вірус?

Этот материал также доступен на русском языке
У світі почала поширюватися нова епідемія – віспа мавп. Всесвітня організація охорони здоров'я вже зафіксувала це захворювання у п'ятнадцяти країнах. У нас також виявлено перші випадки.

Як передається хвороба і якими є заходи профілактики, роз’яснює Міністерство охорони здоров’я України.

Коли і де з’явилося захворювання?

Віспу мавп вперше виявили у ХІХ столітті. Потім про неї згадували у 1958 році в Копенгагені – віспу помітили у мавп, привезених із Сінгапуру. Перше зараження людини сталося 1970 року в Конго. Тривалий час віспа мавп залишалася хворобою країн Африки. І лише 2003 року нею вперше заразилися поза Африканським континентом – інфікованого виявили у США.

Вважалося, що ця хвороба не особливо заразна і ризик епідемії невеликий. Тому цього року перший спалах захворювання застав медиків зненацька. Вірус почали фіксувати по всій Європі, США, Канаді, Австралії.

А що у нас відбувається?

Нещодавно в Україні також було виявлено поодинокі випадки захворювання на віспу мавп. У МОЗ закликають не панікувати, але й не займатися самолікуванням. І за будь-якого, нехай навіть на перший погляд незначного висипу, звертатися до свого лікаря. Адже пацієнти з симптомами віспи мавп повинні негайно піти на самоізоляцію, щоб не наражати оточуючих на небезпеку зараження.

Як протікає і яким шляхом передається вірус?

Віспа мавп – це вірусне захворювання. Протікає воно набагато легше, ніж натуральна віспа. Хоча іноді може призвести і до смерті. За наявною на сьогоднішній день інформацією, ймовірність передачі цієї хвороби від людини до людини невелика. Інфікування відбувається лише внаслідок прямого контакту з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою оболонкою інфікованих людей або тварин.

До найбільшого ризику зараження схильні члени однієї сім’ї, а також медичні працівники – при недостатньому дотриманні правил контакту з пацієнтом. Також інфікування може відбуватися через плаценту.

Скільки триває інкубаційний період?

Інкубаційний період – від часу інфікування до появи симптомів – зазвичай триває від 6 до 16 днів. Але також він може коливатися у проміжку від п’яти до двадцяти одного дня.

Які перші симптоми?

У період проникнення вірусу в організм віспа мавп супроводжується лихоманкою, сильним головним болем і слабкістю, збільшенням лімфатичних вузлів, болем у спині та м’язах. Такі симптоми можуть тривати до п’яти днів. Потім з’являється висип. У 95% випадків він виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла. У 75% випадків – на долонях та ступнях. До повного зникнення кірочок, що виникають в результаті висипу, може минути три тижні.

Як діагностують віспу мавп?

Рекомендованим методом діагностики залишається ПЛР-тестування. Для цього досліджується вміст або покриви висипу.

Які методи захисту існують?

Слід уникати тісних контактів з інфікованими. А також – ретельно мити руки. Високоефективною профілактикою віспи мавп є раніше зроблена вакцинація від натуральної віспи. А ось спеціального лікування або вакцини проти віспи мавп у широкому доступі поки що немає.

Підготовлено за інформацією прес-служби МОЗ України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні