Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЩо буде з комунальними тарифами взимку: чи не доведеться українцям платити більше

Що буде з комунальними тарифами взимку: чи не доведеться українцям платити більше

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах повномасштабної війни зима може бути найважчою за всі роки незалежності України, про це постійно попереджає уряд.

Тарифи заморозили, але не всі

Через війну у багатьох українців зменшилися доходи, а в деяких вони взагалі зникли. Тому влада вирішила піти на поступки і заморозила тарифи на деякі послуги, пишуть Факти.

Так, наприкінці липня Верховна Рада прийняла урядовий закон , яким запроваджується мораторій на підвищення тарифів на:

  • теплову енергію (її виробництво, транспортування), послуги з її постачання, а також постачання гарячої води;
  • послуги з розподілу природного газу;
  • вартість природного газу для побутових споживачів та виробників теплової енергії для населення (тариф не може бути вищим від вартості “блакитного палива” станом на 24 лютого 2022 року, тобто до початку повномасштабної війни).

Експерт із ЖКП, голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко звернув увагу на те, що влада зафіксувала лише чотири комунальні тарифи: гаряче водопостачання, опалення, вартість газу та транспортування газу. Експерт не виключає, що ціни на інші послуги можуть змінюватися: зокрема, на електроенергію та холодну воду.

Тариф на світло зафіксований лише дот 31 жовтня 2022

– Наприклад, електроенергію зафіксовано постановою, що діє до 31 жовтня 2022 року. Згодом невідомо, яка там буде ситуація. Тарифи з водопостачання та водовідведення не підпадають під цей закон (про мораторій на підвищення, Ред.) і можуть бути за фактом підвищені. Але при цьому потрібне ухвалення рішення органами місцевого самоврядування, – пояснив Олег Попенко.

Також Олег Попенко вважає, що може збільшитися і тариф на вивезення твердих побутових відходів через подорожчання паливно-мастильних матеріалів.

– Цей тариф піднімається. Наскільки я знаю, його вже підняли у Вишгороді. Деякі органи місцевого самоврядування планують підняти цей тариф. Це пов’язано з тим, що складова тарифу десь до 50% складається із пально-мастильних матеріалів, вартість яких зросла, — зазначив Попенко.

Щодо обслуговування багатоквартирних будинків, то в цьому випадку рішення про підвищення тарифу приймають співвласники багатоквартирних будинків на загальних зборах.

Швидше можуть бути віялові відключення, ніж підвищення тарифів

Водночас член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін переконаний, що тарифи протягом опалювального сезону не зростатимуть. У тому числі й ті, що не зафіксовані законом про мораторій.

– Неможливе зростання тарифів. Тут нічого не змінюватиметься з політичної точки зору. Ніхто не ризикуватиме такими речами. Швидше, можуть бути віялові відключення, аніж зміна тарифів, — наголосив він.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні