Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія "не світить": кому доведеться змиритися зі зменшенням трудового стажу та пенсії

Пенсія “не світить”: кому доведеться змиритися зі зменшенням трудового стажу та пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Через військове становище багатьом співробітникам доводиться брати відпустку власним коштом. Хтось це робить за власною волею, а когось і примушують. Працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати менш соціально захищений та втрачає страховий стаж.

Роботодавцю вигідно оформити відпустку без збереження заробітної плати на весь період воєнного стану, проте для працівника така ситуація може приховувати небезпеку!

З відпустками без збереження заробітної плати (за власний рахунок) необхідно бути вкрай обережним, особливо працівникові, адже розмір оплати праці працівника та щомісячна сплата страхових внесків впливають на страховий стаж працюючого, який є важливим при призначенні пенсії, пояснює експерт із питань соціальної політики Андрій Павловський.

Страховий стаж зараховується лише за сплати страхових внесків. Основною відмінністю страхового стажу від трудового є те, що наявність страхового стажу безпосередньо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на цілий місяць або більше (на час періоду воєнного стану), такому працівнику не нараховується заробітна плата, а отже відсутня і база для нарахування та сплати єдиного соціального внеску (страхового внеску) та як результат, страховий стаж за відповідні місяці, що не оплачуються, не зараховується і можна залишитися без пенсії. Якщо працівник захворів під час відпустки без збереження заробітної плати, то допомога з тимчасової непрацездатності такому працівникові також не надається. З законодавчих норм, що діють, видно, що працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати (більше місяця) менш соціально захищений і втрачає страховий стаж, і на це слід звернути увагу працівникові, коли пропонують написати заяву на відпустку «за свій рахунок» на тривалий час .

Немає страхових внесків – немає трудового стажу. І про це мають пам’ятати ті, хто підписує заяву на відпустку власним коштом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Україні потрібен кредит для виплати пенсій та зарплат бюджетникам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні