Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяВи не можете скинути вагу? Вся справа у виробленні інсуліну!

Ви не можете скинути вагу? Вся справа у виробленні інсуліну!

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо всі зусилля пострункішати і позбутися зайвої ваги не дають результату, значить, час перевіритись у ендокринолога.

Надмірна вага підвищує ризик порушення обміну цукру та навіть розвитку діабету. Дослідницька група з Базельського університету тепер довела, що вірне й протилежне: дефіцит вироблення інсуліну в організмі сприяє надмірній вазі.
Чи не можете скинути вагу? Вся справа у виробленні інсуліну!

Погане харчування, замало руху – спосіб життя впливає на ризик розвитку метаболічних захворювань, таких як діабет. Але цей взаємозв’язок працює і у зворотний бік, як повідомляє дослідницька група під керівництвом доктора Даніеля Земана-Майєра. Якщо вироблення інсуліну порушено, як це відбувається на ранніх стадіях діабету 2 типу, це може сприяти надмірній вазі. Про свої висновки дослідники повідомляють у журналі Nature Communications.

Дослідницька група зосередила свою увагу на протеазі PC1/3, ключовому ферменті організму, який перетворює різні неактивні попередники гормонів на кінцеві активні форми. Якщо цей фермент не працює належним чином в організмі людини, результатом можуть стати серйозні ендокринні порушення. Наслідками цього є почуття неконтрольованого голоду та сильна надмірна вага.

На наступному етапі вони перевірили, чи може бути надмірна вага викликана неправильною активацією інших гормонів. PC1/3 активує, зокрема, інсулін. Дослідники відключили PC1/3 саме в інсулін-продукуючих бета-клітин підшлункової залози у мишей. Тварини споживали значно більше калорій і незабаром почали страждати надмірною вагою та діабетом.

“Ці результати цікаві ще й тим, що PC1/3 знижений у підшлунковій залозі пацієнтів із переддіабетом, – каже професор Марк Донат, керівник дослідницької групи та один із авторів дослідження. Це вказує на те, що неправильна активація інсуліну може бути не лише наслідком, а й причиною надмірної ваги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні