Інгредієнти:
Огірки – 1 кілограм,
Помідори – 1 кілограм,
Солодкий перець – 1 кілограм,
Морква – 2 штуки,
Цибуля – 2 головки,
Часник – 2 головки,
Перець горошком – 8-9 штук,
Кріп – 6 парасольок.
Для маринаду (на 1,5 літра води):
Сіль – 2 столові ложки,
Цукор – 2 столові ложки,
Оцтова есенція – 1 чайна ложка.
Спосіб приготування:
Готуємо овочі для засолювання. Огірки дуже бажано вимочити в холодній воді протягом двох годин, морква, цибуля і часник – почистити, помідори – помити, а болгарський перець – позбавити насіння та плодоніжки.
Огірки та помідори подрібнювати не потрібно. Болгарський перець ріжеться соломкою, морква – кільцями, цибуля – на чверті.
Все це закладається в банку, заздалегідь простерилізовану разом із часником, горошинами перцю, кропом.
Банку після цього заливається окропом, після чого трохи остигає: окріп повинен трохи насититися соками овочів і знищити деякі мікроорганізми, що ведуть до гниття.
Зливаємо окріп у каструлю після того, як він трохи охолоне – приблизно через п’ятнадцять хвилин після заливання його в овочі.
Додати туди сіль та цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. Як тільки маринад закипить – вимикайте газ, додайте в маринад оцтову есенцію та заливайте банки повторно.
Закочувати банки необхідно металевими кришками. Охолоджувати вони повинні денцями вгору, загорнуті в теплий рушник.
Зберігати їх після остигання можна навіть у себе в кімнаті – головне, щоб на банки не потрапляли прямі сонячні промені.