П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк причащають вдома або в лікарні?

Як причащають вдома або в лікарні?

Этот материал также доступен на русском языке
Прийняття Святих Таїнств – величезна користь для хворого або вмираючого. У Таїнстві покаяння людині прощаються Богом її гріхи.

Про те, яких помилок слід уникати перед причастям тяжкохворого родича вдома або в лікарні, розповів протоієрей Андрій Чиженко.

Є такий вислів – «Сьогодні вже пізно». Феофан Затворник говорив, що бажано не відкладати духовну працю. І те, що мусиш зробити сьогодні, зроби, бо завтра може не настати.

Особливо це стосується теми причастя тяжкохворих або вмираючих людей. Не затягуйте, не відкладайте, оскільки смерть може настати раптово.

Тут, звичайно, великою перешкодою є розхожі забобони серед малоцерковних людей про те, що якщо батюшку покликати, то це – до смерті. Отже, хворий любимий родич обов’язково помре.

Деякі люди пішли ще далі: у них є забобони, що побачити священика у підряснику – бути біді.

Священик носить чорний підрясник не тому, що він є символом смерті для когось, а тому, що чорний колір – колір відмови від пристрастей, колір начебто відсутності кольору – колір безпристрасності.

І якщо говорити про Таїнства, які священик викладає тяжкохворому або вмираючому (Таїнства Сповіді, Єлеосвячення, Причастя), то вони викладаються для очищення людини від гріха, покликання Божої благодаті, що дає духовне і тілесне здоров’я людині, і для з’єднання людини з Богом. Чи може людина померти після прийняття Таїнств? Може. Але може й жити. Їй може стати набагато краще. Тому що життя і смерть у руках Божих. І лише Богу вирішувати, жити людині чи померти. Це лише Його рішення, яке Він ухвалює на користь людини.

А прийняття Святих Таїнств – величезна користь для хворого або вмираючого. У Таїнстві покаяння людині прощаються Богом її гріхи. Вона стає чистою, як немовля, стає ангелоподібною. У Таїнстві Єлеосвячення вона отримує від Господа благодатну допомогу для зцілення від духовних і тілесних недуг. У Таїнстві Причастя людині під виглядом хліба, вина і води викладається на залишення гріхів і життя вічне Тіло і Кров Христові, найбільша святиня світу, святиня християнства, яка максимально поєднує людину з Богом.

Для людини, яка сповідалася, соборувалася і причастилася, відкрито двері раю, якщо Господь визначив їй померти. І вона отримує благодатні сили жити і зцілитися, якщо милосердний Бог подовжив їй земне існування.

Коли ви закликаєте до себе священика, то перед цим підготуйте хвору людину до його приїзду. Самі постарайтеся дізнатися, що таке Таїнства Сповіді, Причастя, Єлеосвячення. Поясніть, що таке ці Таїнства, хворому, чому йому потрібно брати участь у цих Таїнствах, у чому рятівна сила Таїнств. З’ясуйте його особисте бажання: чи хоче хворий сам причаститися. Тут дуже важливо, щоб душа людини була налаштована на розмову з Богом.

Якщо причастя відбувається в лікарні, тоді вам слід поговорити з персоналом відділення, лікарем або медсестрами про те, чи пропустять вони священика до хворого. Про те, як створити максимально зручні умови в конкретних лікарняних умовах для Таїнства Покаяння.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні