Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому не можна заглиблювати дерева під час посадки?

Чому не можна заглиблювати дерева під час посадки?

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читача: «Я - садівник-початківець, минулого року посадив свої перші фруктові деревця. Вони зростають, але дуже слабко. Можливо, я надто заглибив їх під час посадки, просто боявся, що саджанці можуть підмерзнути».

Наслідки глибокої посадки деревця на повну силу виявляться за кілька років. Дерево погано зростатиме, пізніше вступить у плодоношення, верхні прирости почнуть усихати. У деяких сортів, особливо кісточкових порід, може підпрівати кора в нижній частині штамба, прихованої в ґрунті.

Як виправити помилку? Відступивши від штамба 2-3-річного (після посадки) деревця на 40 см (для 5-8-річного на 60 см), копають на ширину лопати кругову канаву глибиною 60 см. Одну зі сторон ями потрібно зробити похилою для зручності підрізання кома знизу.

Підрізавши ком, його піднімають колодою за принципом дії важеля на потрібну висоту, щоб коренева шийка виявилася дещо вищою за поверхню грунту; під дно кома підбивають поживний ґрунт, ним ж заповнюють і вириту канаву. Зайвий верхній шар знімають і відкидають убік. Після завершення роботи дерево добре поливають, а якщо воно ще й нестійке, зміцнюють на колах розтяжками.

Деякі садівники замість підняття дерева риють навколо штамба ямку, щоб звільнити кореневу шиюку від зайвого ґрунту. Це принесе більше шкоди, ніж користі: у такій ямці накопичується вода від поливу та опадів, а коренева шийка саджанця якраз не виносить цього.

Як виняток замість підняття дерева можна допустити зняття шару ґрунту, але тоді вже по ширині всього пристовбурового кола дерева, а не у формі вирви навколо штамба.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найврожайніший сорт картоплі  в нинішнього сезону.

М.В. МОРОЗ, агроном

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні