Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія учасникам бойових дій: вимоги до страхового стажу та особливості оформлення виплат

Пенсія учасникам бойових дій: вимоги до страхового стажу та особливості оформлення виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсії учасникам бойових дій (УБД) – особливий вид виплат. Призначення таких пенсій має низку особливостей, які часто бувають не до кінця зрозумілими та викликають питання.

Докладніше про це розповіли в Пенсійному фонді.

Так, військова пенсія призначатиметься за спеціальним Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» залежно від кількості вислуги років та сум грошового забезпечення. Цивільним особам, які набули статусу УБД, наприклад, ставши добровольцями, пенсія обчислюється на загальних підставах залежно від наявного страхового стажу та зарплати за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Набуття статусу УБД

Рішення щодо надання та позбавлення статусу УБД приймається спеціальними комісіями, створеними при силових відомствах: Міноборони, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби тощо. Для розгляду спірних питань також є міжвідомчі комісії. У деяких випадках питання розглядається Міністерством ветеранів. У строк після завершення особами виконання бойових завдань командири (начальники) військових частин (підрозділів) мають подати відповідні документи на розгляд комісії. Якщо командир цього не зробив, військовослужбовець може самостійно подати рапорт до відповідної комісії. Питання про надання статусу має бути розглянуте протягом місяця.

Щоб набути статусу УБД, насамперед необхідні: доповідна записка командира військової частини, в якій зазначається: псевдонім особистості, часові та просторові показники виконання ним поставленого завдання; витяг з наказу про залучення особи до виконання бойових завдань; виписки з документів щодо поставлених завдань, зазначених у доповідній записці; у разі потреби – документ, що підтверджує зв’язок поранення (контузії, каліцтва) з безпосереднім виконанням завдань, виданий відповідною військово-лікарською комісією.

Пільговий вік для пенсії

Статус УБД дає право виходу чоловікам (і кадровим військовим, і ні) на пенсію 55 років, жінкам – 50. При цьому чоловікам необхідно мати не менше 25 років страхового стажу, жінкам – 20 років. І тут вислуга років військовослужбовців дорівнює страховому стажу. Натомість кадрові військові можуть вийти на пенсію навіть раніше за наявності необхідної вислуги років. Сім’ї військових, які загинули під час бойових дій, також мають право на відповідне зниження пенсійного віку. Це стосується дружини (дружини), якщо вони не одружилися, та батьків, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Особливості оформлення пенсії

Є важлива відмінність у оформленні пенсії за вислугу років та статусу учасника бойових дій. У першому випадку слід звертатися до відділу кадрів тієї силової структури, до якої належить військовослужбовець, тобто за місцем служби чи роботи. Там допоможуть зібрати необхідні документи та передадуть їх до Пенсійного фонду.

Учасник бойових дій спочатку має отримати відповідний статус та посвідчення, а вже потім із цим посвідченням потрібно самостійно звертатися до Пенсійного фонду (особисто чи скориставшись порталом електронних послуг Пенсійного фонду).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як довести наявність страхового стажу без трудової книжки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні