Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧим замінити газ?

Чим замінити газ?

Этот материал также доступен на русском языке
Початок опалювального сезону – не за горами. Але повноцінний опалювальний сезон - під питанням. В умовах війни на опалення просто не вистачить газу.

У пошуках виходу із складної ситуації Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), дозволила пускати до газових мереж України біометан. Що це за паливо, і чи використовують його у Європі?

Біометан допоможе?

Опалювальний сезон 2022-2023 року наша країна пройде без російських енергоносіїв. Тож споживання газу доведеться суттєво знизити. Щоправда, Кабмін поставив перед компанією «Нафтогаз» завдання збільшити запаси блакитного палива на шість мільярдів кубометрів. Але щоби закупити таку кількість газу, потрібні мільярди євро. А таких грошей «Нафтогаз» не має. Отримати ж позику від Світового банку або іншої організації у сьогоднішніх реаліях буде складно.

Для стабільного проходження опалювального сезону уряд навіть вирішив звернутися до США щодо надання «газового ленд-лізу». А НКРЕКУ постановою «Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем» дозволила пускати в газові мережі України біометан.

Для споживачів біометан не відрізняється від газу. Він схожий на нього і за хімічною формулою, і якістю. Тільки добувають його не з родовищ, а з відходів сільського господарства, переробної та харчової промисловості. Для цього одержаний біогаз очищають від вуглекислого газу та інших домішок до якості біометану. Вміст кисню у цьому «зеленому» газі має перевищувати 1%. Саме на таку концентрацію розраховано газорозподільні мережі.

Закачають через півроку

Сьогодні Регіональна газова компанія (РГК), до складу якої входять 20 газорозподільних виробництв, видала технічні умови на підключення до мереж біометанового заводу «Галс Агро» в Чернігівській області.

За інформацією РГК, перше промислове закачування біометану в газорозподільні системи розпочнеться приблизно за півроку. В результаті населені пункти, розташовані поряд із заводом з виробництва біометану, матимуть незалежне джерело енергії. Паливом протягом року він має забезпечити близько 1500 сімей.

А надалі, завдяки розгалуженості нашої газотранспортної системи, виробники біометану зможуть підключитися до газових мереж у більшості регіонів України. Як зазначають у РГК, нині в Україні налічується до ста біогазових заводів. І кожен із них згодом може стати виробником біометану.

А як у Європі?

У Європі біометану використовують уже сьогодні. Так, у Франції працюють 365 заводів, що виробляють біометан, які обігрівають 362 тисячі будинків. А уряд видає субсидії на будівництво таких виробництв у розмірі одного мільйона євро. Таким чином влада розраховує перекрити фінансування російської агресії в Україні і більше не платити мільярди за енергоносії з РФ. Щоправда, цього року виробництво біометану забезпечує лише 2% від загальної потреби у природному газі. Але до 2030 року у Франції планують довести цей показник до 20%. Це більше, ніж частка імпорту російського газу в країну за минулий рік.

Непогано підготовлені до холодів і деякі міста Німеччини. Тут теж налагодили місцеве енергопостачання. Гній та пташиний послід переробляють на біометан. Як запевняє власник заводу в німецькому місті Цербст, щодня виробляється стільки газу, що його енерговіддача дорівнює 20 тоннам нафти. Тож можна забезпечити опалення міської лікарні, школи та іншої критично важливої ​​інфраструктури.

Щоправда, розширити виробництво біометану досить швидко не вдасться. А от у довгостроковій перспективі, переконані експерти, він відіграватиме дедалі важливішу роль.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні