П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіРадіоактивне зараження: що робити?

Радіоактивне зараження: що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
У Міністерстві охорони здоров'я опублікували покрокову інструкцію дій у разі радіаційної аварії. Сподіватимемося, що нам не доведеться її застосовувати. Але знати, як поводитися у такій ситуації, треба.

Нещодавно російські терористи обстріляли ракетами Запорізьку атомну електростанцію. Прильоти було зафіксовано поряд зі сховищем відпрацьованого ядерного палива.

У Міністерстві охорони здоров’я опублікували покрокову інструкцію дій у разі радіаційної аварії. Сподіватимемося, що нам не доведеться її застосовувати. Але знати, як поводитися у такій ситуації, треба.

Залишайтеся в укритті

Закрийте вікна і двері. Закрийте щілини підручними засобами: наприклад, скотчем або змоченою водою тканиною. Вимкніть у будинку систему вентиляції – кондиціонери або обігрівач.

Залишатися в укритті слід доти, доки офіційна влада не дала інших вказівок.

 Переодягніться і прийміть душ

Якщо під час оголошення надзвичайної ситуації ви перебуваєте на вулиці, то, прийшовши додому, вам необхідно зняти верхній одяг (він може містити до 90% радіоактивних речовин). Зробити це треба обережно. Інакше радіоактивний пил можна розтрусити. Покладіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер. І тримайте подалі від людей та свійських тварин.

Якщо є можливість – прийміть душ. Немає – вимийте з милом під проточною водою руки, відкриті частини тіла, обличчя. Протріть повіки, вії, вуха.

У разі відсутності води скористайтеся вологими серветками або вологою тканиною. Одягніть чистий одяг. Допоможіть все це зробити своїм рідним і близьким. Бажано, використовувати при цьому рукавички, маску або респіратор.

Не пийте воду з крана

Поки рятувальники або влада не повідомили про безпеку водопровідної води, незабрудненою залишається лише вода у герметичних контейнерах або пляшках. МОЗ рекомендує про всяк випадок мати запас такої води. Напої в холодильнику також є безпечними для вживання. А ось кип’ятіння водопровідної води радіоактивних речовин її не позбавляє.

Будуть безпечними і харчові продукти, що зберігаються в герметичних контейнерах або в холодильнику.

Перед відкриттям контейнерів їх необхідно протерти вологою тканиною. Те саме треба зробити і з кухонним начинням, перш ніж його використовувати.

Використану тканину покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному для людей і тварин місці.

Чи слід приймати йодид калію?

У МОЗ наголошують, що приймати йодид калію слід лише після спеціальної вказівки органів влади або Державної служби з надзвичайних ситуацій. Вживання цього препарату «для профілактики» і без реальної потреби є неприпустимим. Це може зашкодити вашому здоров’ю.

Нагадаємо, ми розповідали,  що у планах МАГАТЕ – до 5 вересня відвідати Запорізьку АЕС.

Поки готувалася новина, надійшло екстрене повідомлення. Вперше в історії відбулося повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі. Це сталося через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, що поряд із ЗАЕС, — повідомляє “Енергоатом”.

Слідкуйте за інформацією.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні