Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЕксперт розповідає про пенсію за інвалідністю: розмір, зарплата та додатковий стаж

Експерт розповідає про пенсію за інвалідністю: розмір, зарплата та додатковий стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за інвалідністю II групи призначається в розмірі 90% пенсії за віком. Якщо людина після призначення пенсії продовжує працювати, то їй можуть зробити перерахунок пенсії за стажем, а якщо вигідно, то і за зарплатою.

«Зверталася багато разів до Пенсійного фонду і кожного разу отримувала різні відповіді від різних спеціалістів на одні і ті ж запитання. Самостійно розібратися не можу, тому звертаюся до вас.

З 2017 року отримую пенсію за інвалідністю 2-ї групи. Тоді мені було 49 років. Маю стаж 32 роки і ще 2 роки навчання в технікумі. Після встановлення інвалідності працювала ще понад два роки. Та вже три роки не працюю за станом здоров’я. Хочу перейти на пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком. У мене є декілька запитань.

1) Чи є якась різниця у переході на пенсію за віком і у переході на пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком? Чи маю я право, як інвалід 2-ї групи, непрацююча, перейти на пенсію за інвалідністю у розмірі пенсії за віком вже зараз, а не чекати 60 років?

2) Говорять, що потрібно заробити ще рік стажу. Чи не вплине у гірший бік для мене той рік, якщо я вийду на роботу з мінімальною зарплатою?

Світлана Тимошенко, м. Полтава»

Нюанси другої групи інвалідності

Українське пенсійне законодавство багатогранне і неоднозначне, ще й постійно змінюється. Тому, дійсно, можуть виникати різночитання навіть між самими працівниками Пенсійного фонду.

Тепер – по суті справи, де є багато нюансів. Пенсія за інвалідністю II групи призначається в розмірі 90% пенсії за віком. Тобто спочатку прораховується, якою була б пенсія за віком, відштовхуючись від наявного стажу і зарплати, а потім отриманий розмір знижується на 10%. Що важливо, при обчисленні пенсії за інвалідністю у стаж додатково зараховується період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. І тут завжди треба прораховувати, як краще. Адже з такого виду пенсії не завжди вигідно переходити на пенсію за віком. Це залежить від кількості додаткового стажу. Про це ми раніше писали: можна отримувати або всю пенсію за віком в розмірі 100%, але без урахування додаткового стажу, або 90% пенсії за інвалідністю, але з урахуванням додаткового стажу.

Непрацюючі особи з інвалідністю II групи, які ще не досягли пенсійного віку, за їх вибором, мають право на призначення пенсії за інвалідністю в розмірі пенсії за віком. Це можливо за наявності такого стажу:

  • у жінок – 20 років, у чоловіків – 25 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;
  • у жінок – 21 рік, у чоловіків – 26 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;
  • у жінок – 22 роки, у чоловіків – 27 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;
  • у жінок – 23 роки, у чоловіків – 28 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;
  • у жінок – 24 роки, у чоловіків – 29 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;
  • у жінок – 25 років, у чоловіків – 30 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно.

Все це зазначено у статті 33 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Більше стажу, більше відсоток до пенсії

Вам в цьому році виповниться 54 роки. Як бачимо, стажу для переходу на пенсію за інвалідністю в розмірі пенсії за віком у вас достатньо. Залишається лише з’ясувати, чи вигідно перейти на цей вид пенсії, адже тоді буде втрачено додатковий стаж. Точний прорахунок можуть зробити тільки в Пенсійному фонді, спираючись на матеріали пенсійної справи.

Якщо людина після призначення пенсії продовжує працювати, то їй можуть зробити перерахунок пенсії за стажем, а якщо вигідно, то і за зарплатою. Якщо зарплата за останні роки замала, то перераховують тільки стаж. І це не має вплинути на розрахунок негативно. Мати зайвий пропрацьований рік в такому разі, навпаки, добре – це ще один відсоток до пенсії. Втім, тут можна розглядати ще деякі комбінації, які важко прорахувати заздалегідь.

Багато чого залежить від того, будете ви ще працювати чи ні, і коли саме перейдете на пенсію: зараз на пенсію за інвалідністю в розмірі пенсії за віком чи у 60 років – просто за віком. До речі, тоді вам треба буде мати вже 35 років загального стажу. Ця норма набуде чинності саме з 2028 року – для тих, хто збиратиметься на звичайну пенсію за віком у 60 років, вимагатимуть не менше 35 років загального стажу.

Треба ще попрацювати?

Додатковий нюанс. Особам, які після призначення пенсії за інвалідністю продовжували працювати не менше двох років і вперше переходять з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком (після досягнення 60 років), робиться перерахунок пенсії з вищої зарплати: з урахуванням показника середньої заробітної плати по Україні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії за віком. В усіх інших випадках перехід з одного виду пенсії на інший відбувається з урахуванням старого показника заробітної плати, який враховувався під час призначення попереднього виду пенсії. Ви після призначення пенсії за інвалідністю також працювали два роки. Але цей стаж, скоріше за все, вже враховано. А от якщо ви до досягнення 60 років пропрацюєте ще два роки і потім перейдете на пенсію за віком, тоді, дійсно, можна буде відчути якесь зростання. Втім, тут можуть бути ще деякі підводні каміння.

Підсумуємо. Теоретично право на пенсію за інвалідністю в розмірі пенсії за віком у вас є вже зараз. Але може статися так, що це буде або невигідно, або дасть не дуже велике збільшення. Чи є у вас можливість і бажання влаштовуватися на роботу – це справа особиста. На ваше поточне пенсійне забезпечення це не дуже вплине. Відповідь на зазначені питання виявилася довгою і, можливо, невичерпною. Це ще раз підкреслює заплутаність законодавства у деяких питаннях. Тим більше, нажаль, дуже складно давати прогнози на майбутнє, враховуючи, що закони постійно змінюються, не кажучи вже про воєнні потрясіння, які зараз випробовують нашу країну на міцність.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні