Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаВиплату пенсії під час війни можуть припинити: у Пенсійному фонді пояснили, кого...

Виплату пенсії під час війни можуть припинити: у Пенсійному фонді пояснили, кого це торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні деяким громадянам можуть припинити виплачувати пенсії. Це стосуватиметься виплат, призначених людям, які зникли безвісти.

Мешканка Харківської області звернулася до Пенсійного фонду із запитанням: «Мій чоловік-пенсіонер зник безвісти. І йому одразу перестали виплачувати пенсію. Чи це справедливо?»

Ситуацію прокоментувала спеціаліст Пенсійного фонду Н.М. Юрчишина.

– Якщо пенсіонеру надали статус зниклої безвісти особи, пенсійні виплати йому припиняють. Статус зниклого безвісти особа набуває з моменту внесення про неї відомостей до Єдиного реєстру осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому законодавством. Дані вносяться після подання заяви на факт зникнення людини. Після потрапляння до реєстру виплата пенсії такій людині тимчасово не провадиться, – зазначила фахівець.

Відновити виплати можна лише після особистого звернення особи, яка вважалася зниклою безвісти, до органів Пенсійного фонду України.

Водночас, у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України назвали три кроки, які потрібно зробити після втрати зв’язку з рідною чи близькою людиною через війну.

  1. Повідомте органи Нацполіції за місцем проживання про зникнення людини:
  • отримайте від слідчого Нацполіції витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЕРДР);
  • якщо ви близький родич зниклого (батько, мати, дитина, брат чи сестра), здайте біологічний ДНК-матеріал.
  1. Зверніться до Національного інформаційного бюро на цілодобову гарячу лінію 16-48 і разом із оператором заповніть спеціальну анкету зниклого безвісти.
  2. Зверніться до колектора уповноваженого з питань зниклих без вісті для уточнення інформації: 0800 339-247 (з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 17.00); (095) 896-04-21 (віддалений режим роботи: тільки повідомлення в Telegram та Viber); (050)600-25-37 (віддалений режим роботи: тільки повідомлення в Telegram та Viber).

Під час звернення за пошуком зниклих безвісти слід надати більше інформації про людину: копії документів, медичних документів (зокрема, від хірурга, стоматолога, травматолога), фото та відео зниклої людини, її медичні довідки, особливі прикмети (шрами, татуювання) та і т.д.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як призначається пенсія за втратою годувальника вдові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні