Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКімнатна калла: як доглядати рослину в домашніх умовах

Кімнатна калла: як доглядати рослину в домашніх умовах

Этот материал также доступен на русском языке
Квітуча в будинку калла виглядає незвичайно та красиво. Її бутони не сплутати з жодною іншою рослиною. Калли невибагливі до умов утримання, доглядати за ними зможуть навіть квіткарі-початківці.

Батьківщина калли – південь Африки. Її «родичі» зустрічаються довкола боліт та річок на інших континентах. У нас її називають по-різному: зантедескія, аронник або білокрильник.

Цвіте білокрильник навесні чи влітку. На довгій стрілці з’являється суцвіття-початок, у якому ледь помітні дрібні квіти. Його оточує прилисток. За це гарне покривало у формі трубочки з відгорнутими куточками калла і цінується.

Коренева система складається з кореневища і розгалужень, що відходять від нього. Вони досить тендітні і потребують дуже акуратного відношення при пересадці.

Щоб отримати гарні квіти, за каллою потрібен правильний догляд у домашніх умовах. Найбільше вимог зантедеська пред’являє до освітлення та вологості, оскільки звикла рости біля води на відкритій місцевості.

Освітлення

Не забезпечивши білокрильнику тривалий світловий день із розсіяними сонячними променями, бутонів можна не чекати. Запитуючи, чому не цвіте калла в домашніх умовах, спочатку потрібно перевірити саме цей параметр.

Тривалість світлового дня потрібна не менше 8 годин. Якщо на вашому регіоні навесні природне освітлення недовге, потрібно на цей період встановити штучні лампи.

Горщик з каллою рекомендується ставити на південному підвіконні, але влітку від сонця, що палює, квітку потрібно затіняти або відставляти на відстань півметра від вікна. Якщо цього не робити, то на листі та приквітках з’являться коричневі плями внаслідок опіків.

Температура

Для повноцінного розвитку калам достатньо температури від +18 до +24 градусів. Якщо є можливість, то влітку горщик виноситься на відкритий балкон або сад. Взимку більшість видів перебувають у стані спокою, тому температуру бажано знизити до +15…+18 градусів. Нижча температура може занапастити ніжну кореневу систему.

Обережно! Калла не переносить протягів, тому її обов’язково прибирають з вікна під час провітрювання. Влітку уважно стежать за зниженнями нічної температури при вмісті квітки на свіжому повітрі.

Полив та вологість

У природі калли ростуть на берегах водойм, тому їм необхідна висока вологість повітря. У квартирі рекомендується частіше обприскувати квітку, особливо влітку. Щотижня з листя стирають пил вологою серветкою.

Якщо взимку рослина продовжує перебувати на підвіконні поруч із радіатором, то біля горщика необхідно поставити ємність із водою або вологим керамзитом. Це вбереже листя від висихання та появи плям. На додаток на батарею можна класти вологий рушник.

Важливо! На час цвітіння обприскування рекомендується замінювати протиранням листя: попадання вологи на бутони спровокує їх передчасне в’янення.

Полив має бути частим, щоб підтримувати оптимальну вологість. Влітку ґрунт слід зволожувати не рідше двох разів на тиждень. Але треба врахувати, що велика кількість вологи та її регулярне скупчення в піддоні призводить до гниття коренів. Щоб цього не сталося, воду з підставки забирають після поливу.

Для поливу воду потрібно брати добре відстоєну, з температурою не нижче за кімнатну (від +18 градусів). Взимку полив скорочується, особливо у разі зниження температури повітря.

Вазон для калли потрібен місткий: на одну цибулину виділяється близько 20 см. У висоту він повинен бути трохи більшим, щоб насипати кілька сантиметрів дренажу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні