Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеМозок людей, у яких мурашки по шкірі бігають від прослуховування музики, влаштований...

Мозок людей, у яких мурашки по шкірі бігають від прослуховування музики, влаштований інакше

Этот материал также доступен на русском языке
З погляду еволюції мурашки по шкірі - це рефлекс проти холоду і служать для зігрівання тіла. Але це не єдина причина, через яку тонкі волоски на ній іноді буквально встають дибки.

Незалежно від того, чи це викликано переглядом фільму жахів, смаком кислої їжі або переживанням сильної радості, мурашки по шкірі є постійним явищем для деяких людей.

Не секрет, що від улюбленої музики на шкірі з’являються мурашки. Таким чином, організм висловлює свої переваги.

Відповідно до науки, людина, чиє тіло немов б’є струмом, а волосся на руках стає дибки під час прослуховування улюбленої пісні, не тільки надчутливий, а й має особливий мозок.

Невелике дослідження Метью Сакса з Університету Південної Каліфорнії, що отримало широкий розголос, опубліковане в спеціалізованому журналі «Neuroscience-Journal», показує, що люди, у яких мурашки по шкірі при прослуховуванні музики, мають іншу будову мозку.

Доведено, що ті люди, у кого поколює шкіру, мають більш інтенсивні відчуття.

Вчений вивчив 20 студентів, яким для експерименту потрібно було прослухати 3-5 пісень. За цей час шкіра у 10 із них покрилася мурашками, а шкіра решти 10 ніяк не відреагувала. Зрештою, вони просканували мозок усіх 20 учасників.

Французькі вчені також з’ясовували, як музика впливає на появу мурашок на шкірі. В результаті експерименту у людей було зафіксовано понад 300 своєрідних «ознобів», після яких з’являлися мурашки. Загалом вони тривали до 9 секунд.

Під час появи мурашок найчастіше зміни помічалися у префронтальній корі головного мозку. Вона застосовується у плануванні складної поведінки людини і виявляє у ньому особистість.

Загалом нейробіологи не побачили особливого зв’язку між здатністю відчувати мурашки та музичною освітою. Таким чином, людина без належних професійних навичок абсолютно також зазнає появи мурашок.

Сакс та його команда виявили, що у тих, у кого при прослуховуванні музики покривалися мурашки, мережа волокон у мозку була більш щільною, завдяки чому зв’язок між слуховою корою та областями, що відповідають за емоції, був кращим.

«Люди, чиє волосся на шкірі стає дибки, мають явну здатність відчувати сильніші почуття», — також вважає Сакс.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні