Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія за вислугу років: українцям підказали, як збільшити розмір виплат

Пенсія за вислугу років: українцям підказали, як збільшити розмір виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Українці можуть збільшити розмір нарахованої пенсії за вислугу років. Для цього потрібно звернутися до територіального відділу Пенсійного фонду України для призначення нової пенсії за віком з відповідною заявою.

Про це повідомив юрист Тарас Підодвірний на  своєму сайті.

Якщо громадянин України досяг пенсійного віку, має відповідний стаж не менше 29 років, призначену пенсію за вислугу років, але бажає отримувати більший розмір виплат, йому потрібно звернутися до територіального відділу ПФУ за призначенням пенсії за віком.

При зверненні до органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою пенсіонер може зіткнутися з двома проблемами: з небажанням органу ПФУ призначати пенсію за віком або з невірним розрахунком пенсії за віком. У таких випадках потрібно звернутися з відповідною позовною заявою до суду, тому що такі дії ПФУ протиправні і необхідно змушувати орган призначити нову пенсію.

Працівники ПФУ можуть невірно розрахувати пенсію за віком, якщо в розрахунках неправильно застосовують один із показників пенсії — середню заробітну плату в Україні, з якої сплачені страхові внески, за три календарні роки, що передують році звернення за призначенням. Таку середню ЗП визначає Державна служба статистики України, тому вона не залежить від розміру ЗП, яку пенсіонер отримував на роботі.

«При визначенні розміру пенсії за віком у 2022 році ПФУ застосовує розмір середньої заробітної плати за 2014-2016 роки: 6 186,32 грн, а повинен застосовувати середню заробітну плату за 2019-2021 роки”, – сказав юрист.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підрахувати розмір майбутньої пенсії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні