П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі соціальні послуги для пенсіонерів є у додатку «Дія»?

Які соціальні послуги для пенсіонерів є у додатку «Дія»?

Этот материал также доступен на русском языке
Біометричний паспорт відкриває багато можливостей, серед яких вільне користування багатьма ресурсами, зокрема «Дія». Але не всі українці мають біометричні документи. Особливо, якщо йдеться про людей похилого віку. Що робити у такому разі?

Про це розповів Finance.ua «головний за „Дія“» — керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Мстислав Банік.

– Ще у грудні минулого року ми запустили соціальні послуги. На порталі «Дія» зараз можна подивитися свій пенсійний страховий стаж, завантажити довідку про доходи пенсіонера, а також завантажити довідки ОК-5 та ОК-7.

Однак ми нічого не можемо зробити, якщо у нас немає доступу до паспорта. «Дія» підтягує дані, які є в держреєстрах. В«Дія» відображається ID-карта, біометричний або небіометричний закордонний паспорт. Паспорти-книжки зразка 1994 року не оцифровуються. Тому заохочуємо українців оформлювати ID-картки (пластикові документи нового зразка) та закордонні паспорти, що відображаються в «Дія» з реєстру ГМС, – зазначив Мстислав Банік.

Справа в тому, що велика кількість людей в Україні не поспішає замінити паспорт-книжечку сучасними документами. Це одна із наболілих проблем. Люди завжди запитують про безпеку «Дія», але не піклуються про безпеку свого паспорта.

Лише нещодавно більш-менш запрацював реєстр втрачених паспортів.

Раніше було як: загубився паспорт, людина написала заяву в поліцію, правоохоронці знають, що такий паспорт загублений. Але ні один державний орган про це і не підозрював.

Найголовніше замінити паспорт на ID-карту або, принаймні, отримати закордонний.

Є багато пенсіонерів, які або не хочуть, або не можуть дозволити собі фінансово оформлення нових документів.

– У нас готуються пенсійні посвідчення для старших людей. Проект на стадії бета-тестування. Якщо ми говоримо про пенсійне посвідчення за віком (для жінок від 55 років, для чоловіків від 60), воно з’явиться автоматично в переважній більшості випадків. Також буде доступне спеціальне пенсійне (наприклад, через інвалідність, втрату годувальника тощо). Питання може виникнути, якщо людина вийшла на пенсію дуже давно. Скажімо, 20 років тому. Сучасні реєстри почали з’являтися лише з 2012 року, – розповів Банік.

Але цю проблему можна вирішити. Мстислав Банік радить йти до Пенсійного фонду і вимагати, щоб вони внесли до системи відповідних даних, і тоді документ з’явиться.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про призначення пенсії автоматично.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні