П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКому дадуть субсидію, якщо є два будинки та депозит?

Кому дадуть субсидію, якщо є два будинки та депозит?

Этот материал также доступен на русском языке
С мая 2021 года денежные сбережения стали влиять на получение государственной помощи.

«Для проплати комунальніх послуг держава доплачувала мені субсидію. Але нещодавно мене викликали в управління соціального захисту та сказали повернути гроші. А все через те, що маю депозит. Але це не мої гроші – син збирає на свою квартиру. Мені ж дали один місяць на те, щоб повернути субсидію, інакше погрожували поліцією.

«А як же отримувачі субсидій, які одночасно мають і квартири, і будинки?» – Запитала я. На що мені відповіли: “На них це не поширюється, все в рамках закону”. Хіба таке можливе?

В.І., м. Червоноград, Львівська обл.»

Важливі зміни, про які йдеться у листі, було ухвалено ще у листопаді минулого року. Саме тоді Постановою Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №1184 було уточнено Порядок надання субсидій*.

ПРО ДЕПОЗИТ

З травня 2021 року грошові заощадження стали впливати на отримання державної допомоги. Тоді право на субсидію втратили власники депозитівів, що перевищуютьїх 100 тисяч гривень. Через кілька місяців у листопаді правило посилили.

З того часу враховується загальна сума всіх депозитів, і вона не повинна перевищувати 100 тисяч гривень.

При цьому одержувач субсидії або претендент на державну допомогу має зазначити інформацію про це у майновій декларації, яка подається разом із заявою на субсидію.

ПРО БУДИНКИ ТА КВАРТИРИ

У підпункті 8 пункту 14 Порядку надання субсидій сказано, що якщо хтось із складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у власності більше одного жилого приміщення (квартиру, будинок), субсидія не призначається. Але тут є винятки не беруться до уваги кімнати в гуртожитках, а також житло:

  • що належить на правах спільної спільної або часткової власності;
  • на яку оформлено спадщину, за умови, що жодне з житлових приміщень, що перебувають у власності, не здається в оренду (підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства);
  • розташоване у сільській місцевості, селищах міського типу, на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та Севастополі, а також у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення;
  • непридатне для проживання, що підтверджено актом обстеження технічного стану житлового приміщення;
  • отримане дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування за рахунок державного або місцевого бюджету.

Інформація про наявність у власності таких житлових приміщень обов’язково має бути зазначена у декларації.

Крім того, субсидії призначаються при покупці квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), які були єдиною власністю покупця.

* Постанова Кабінету Міністрів «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» №848.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні