П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкими способами можна загартувати горло для профілактики вірусних інфекцій

Якими способами можна загартувати горло для профілактики вірусних інфекцій

Этот материал также доступен на русском языке
Загартовування організму – дуже складний процес. Починати його необхідно тільки в теплу пору року - пізно навесні або влітку. Ніколи не займайтеся цим самостійно, а лише під контролем медиків-фахівців із загартовування.

Про важливість загартовування горла для профілактики ГРВІ розповів лікар-отоларинголог вищої категорії, кандидат медичних наук Володимир Зайцев.

Віруси та бактерії в організм людини потрапляють через верхні дихальні шляхи, зокрема через горлянку. У глотці вони повинні пройти лімфоепітеліальне кільце, його утворюють піднебінні мигдалики, аденоїди, язична мигдалина та трубні валики. Якщо імунітет там хороший, вся інфекція буде у цьому кільці утилізована, зазначив експерт.

Гартування холодною водою

Потрібно полоскати горло холодною водою після їди двічі на день. Не можна розпочинати загартовування відразу з дуже холодної води, це може спровокувати захворювання. Спочатку беруть воду приблизно 26 градусів, температуру знижують поступово, на 1-2 градуси на день. Для дорослих нижні цифри температури води – 8-10 градусів, для дітей – 15-18. Починати потрібно в теплу пору року.

Контрастні процедури

Полоскання горла можуть бути контрастними, це також добрий спосіб підвищити імунітет. Для процедури беруть дві склянки води: з теплою водою (близько 40 градусів) та з холодною. Закінчують теплою водою. Для посилення ефекту можна додати у кожну склянку по половинці чайної ложки солі.

Скандинавська методика

Лікар рекомендував гартувати горло, наприклад, за допомогою так званої скандинавської методики.

“Беремо на вибір сік манго, апельсиновий, лимонний або сік грейпфрута. Можна використовувати і свіжий сік. Все залежить від того, яка у вас кислотність і від ваших індивідуальних уподобань. Заливаємо сік у формочки і ставимо їх в морозилку. Там сік замерзає, після Чого ми дістаємо час від часу ці невеликі крижинки і розсмоктуємо. У цитрусі багато вітаміну С, він зміцнює слизову оболонку, а льодом ми тренуємо задню стінку глотки, нашу лімфоїдну тканину», – пояснив лікар.

Процедуру цю потрібно повторювати регулярно до двох разів на день, крижинка повинна бути не більше 5 см у діаметрі. Однієї крижинки достатньо для одноразового розсмоктування.

Для гартування горла експерт також порадив здійснювати взимку прогулянки, причому дихати холодним повітрям і носом, і ротом. Це також благотворно впливатиме на горло, щоб протистояти бактеріальній та вірусній, у тому числі коронавірусній інфекції.

Протипоказання

Однак всі ці прийоми не підходять тим, хто страждає на субатрофію і атрофію задньої стінки глотки, при якій слизова оболонка дуже висушена. Не рекомендовані вони при запаленнях верхніх дихальних шляхів і при інфекційних захворюваннях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні