П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яП'ять ознак, що у вас у судинах утворився тромб

П’ять ознак, що у вас у судинах утворився тромб

Этот материал также доступен на русском языке
Зверніться до лікаря, якщо помітите якийсь із них.

Згустки крові або тромби допомагають зупинити кровотечу при порізах папером або бритвою. Але в деяких випадках вони можуть становити небезпеку для здоров’я.

Доктор медичних наук та доцент кафедри медицини Університетської лікарні Стейтен-Айленда Томас Гут пояснює, що найчастіше тромби утворюються, коли кровоносна судина пошкоджується та починається згортання крові в області, де кров погано циркулює.

Іноді такі тромби з’являються, коли вони не потрібні. Наприклад, при різних аутоімунних захворюваннях, онкології, інфекціях.

Найбільше схильні до ризику утворення тромбів люди, які вже з ними стикалися, а також люди з хронічними хворобами (гіпертонія, діабет, ішемічна хвороба серця, порушення обміну речовин), люди похилого віку. Сюди ж належать пацієнти, які пережили рак, і ті, хто приймає певні гормони.

Ось за якими симптомами легко зрозуміти, що у вас є тромб.

  1. Раптова задишка. Доктор Гут зазначає, що ця ознака може вказувати на те, що потік крові потрапив у легені. Через це створюється велике навантаження на серцево-судинну систему. Це може навіть призвести до серцевої недостатності.
  2. Спазми та набряк стегна після тривалої поїздки на машині. Якщо ви помічаєте, що одне з стегон після довгої поїздки на автомобілі опухло або його зводить, це може бути ознакою наявності тромба в нозі.
  3. Харкання кров’ю. У цьому випадку потрібно відразу викликати швидку. Кашель із кров’ю говорить про те, що через тромб стався розрив кровоносних судин.
  4. Біль у грудях або зміна пульсу. Якщо тромб рухається до серця, це зазвичай супроводжується сильним болем у грудях чи утрудненим диханням. Також у людини може несподівано захворіти рука або плече, а також змінити частоту серцевих скорочень.
  5. Біль у кінцівці або її почервоніння. За наявності тромбу біль, набряк або почервоніння можуть з’являтися тільки в одній кінцівці і не торкатися іншої.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні