Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк "пахне" хвороба: 5 запахів тіла, які не варто ігнорувати в ім'я...

Як “пахне” хвороба: 5 запахів тіла, які не варто ігнорувати в ім’я здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Запах вашого тіла може говорити про стан вашого здоров'я. Деякі хвороби можуть спричинити унікальний добре помітний запах.

Запахі тіла

Якщо ви тільки-но закінчили виснажливе тренування або з’їли салат з цибулею, немає нічого дивного в тому, що ви станете джерелом неприємного запаху. У більшості подібних випадків простий душ, дезодорант чи зубна паста легко виправлять ситуацію. Але є ситуації, де справи не так просто.

Запах вашого тіла може говорити про стан вашого здоров’я. За результатами недавніх досліджень, проведених у Швеції, деякі хвороби можуть спричинити унікальний добре помітний запах.

Отже, на які ж “аромати” ви повинні якнайшвидше звернути увагу? Нижче ми розповімо про 5 основних запахів вашого тіла, які можуть сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров’ям, а також пояснимо, що ви повинні робити при їх появі.

1. Фруктовий запах із рота – симптом діабету

За словами доктора філософських наук Роберта Габбея, співробітника Джослинського Діабетичного Центру в Бостоні, причиною “фруктового дихання” може стати ускладнення діабету, зване діабетичним кетоацидозом (ДКА), яке відбувається, коли рівень інсуліну в організмі падає, а рівень цукру в крові підвищується. Люди з діабетом першого типу цей симптом зазвичай спостерігається частіше, ніж із другим.

Що при цьому відбувається: ваш організм не може використовувати енергію глюкози, тому змушений запускати процес ліполізу (розщеплення жирів), при цьому в печінці відбувається інтенсивне утворення кетонових тіл.

Це сприяє накопиченню у вашій крові кетонів. Однією з цих речовин є ацетон (той самий, який використовується для зняття лаку для нігтів). Він і є причиною появи фруктового запаху з рота. Самі ви можете і не відчути його, поки хтось вам про нього не повідомить, але лікарі здатні відчути цей запах, як тільки ви переступите поріг кімнати.

Наслідки ДКА можуть бути дуже серйозними, навіть смертельними. Він може викликати часті блювання і сечовипускання, так організм намагається будь-якими способами позбутися кетонових тіл. ДКА зазвичай виникає разом з іншими симптомами діабету, такими як втома, погіршення зору та необґрунтована втрата ваги, але в більшості випадків вони спостерігаються одночасно, що гальмує діагностику хвороби та лікування. Тому, якщо ви помітили у себе фруктовий запах із рота разом з будь-яким з інших симптомів, особливо втомою, сухістю в роті або болем у животі, негайно прямуйте до лікарні.

2. Смердючі ноги – симптом грибка стопи

Чи немає сил терпіти стійкий “аромат” ваших кросівок? Виною може виявитися грибкова інфекція.

Якщо ви помітили, що шкіра навколо пальців ніг суха і лущиться, або на ній з’явилися почервоніння і пухирі, швидше за все, грибок стопи.

Ваші ноги також можуть виділяти неприємний запах, викликаний бактеріями та грибком, що вражає шкірні покриви та нігтьові пластинки. Якщо ви подряпаєте ногу, грибок може поширитися на інші частини тіла (наприклад, на область паху чи пахви). Це може бути появі неприємного запаху у цих областях.

Крім того, якщо ви проігноруєте грибок стопи, шкіра між пальцями ваших ніг стане занадто м’якою та вологою, що зробить її “магнітом” для багатьох бактерій.

Отже, якщо ви помітили у себе перераховані вище симптоми, то слід звернутися до дерматолога.

Оскільки грибок стопи – лише одне з неприємних шкірних захворювань, яке ви можете підчепити у тренажерному залі, захистіть себе від повторного зараження – одягайте спортивне взуття у роздягальні та використовуйте тальк для ніг, якщо вони сильно пітніють.

3. Стул, що погано пахне – симптом непереносимості лактози

Коли ваш тонкий кишечник не виробляє достатньо ферменту, званого лактазу, він виявляється не в змозі розщепити лактозу – цукор, що міститься в молочних продуктах, – розповідає доктор медичних наук Райан Унгаро.

Це може призвести до появи пухкого стільця, що погано пахне, здуття живота і їдкого запаху газів, – стверджує Унгаро.

Лактозна непереносимість зустрічається досить часто. За даними Національного Інституту Охорони здоров’я, 65 відсотків людей стикаються з проблемами травлення молочних продуктів. Для більшості з них потрібно всього 12 г лактози (близько двохсот мілілітрів молока або однієї порції морозива), щоб виникли тривожні симптоми.

Отже, якщо ваші гази чи стілець пахнуть особливо погано після вживання молочних продуктів, не зайвим буде записатися на прийом до лікаря. Він зможе поставити точний діагноз та виключити серйозніші захворювання, такі як хвороба Крона. Гастроентеролог також допоможе вам визначити допустиму норму лактози на день.

4. Дурно пахнуча урина – симптом інфекції сечовивідних шляхів

Інфекції сечовивідних шляхів можуть стати причиною їдкого запаху сечі. Це відбувається внаслідок попадання бактерій, таких як кишкова паличка, сечовий міхур і нирки. Патогенні бактерії можуть потрапляти висхідним шляхом по уретрі.

ІМП частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків, оскільки уретра у них коротша. Отже, якщо ви помітили, що ваша сеча пахне підозріло, зверніться до свого лікаря, який проведе необхідні аналізи і визначить причину виникнення їдкого запаху.

5. Неприємний запах з рота – симптом апное

Якщо ваше дихання вранці характеризується неприємним запахом, навіть за умови, що ви регулярно чистите зуби, усьому виною може виявитися невиявлене апное – розлад, через який під час сну ваше дихання переривається.

Це сприяє сухості ротової порожнини, що є поширеною причиною неприємного запаху вранці, – каже доктор медичних наук Радж Дасгупта.

Якщо ви страждаєте від денної сонливості та хропіння та виключили інші можливі причини неприємного запаху з рота, краще проконсультуйтеся з лікарем. Важливо вчасно діагностувати апное, адже без своєчасного втручання воно може спричинити серйозні наслідки, такі як підвищення кров’яного тиску та серцеві захворювання.

Нагадаємо, ми розповідали, як розпізнати, яких вітамінів нам не вистачає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні