Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМіфи і правда про печію

Міфи і правда про печію

Этот материал также доступен на русском языке
З печією знайомі багато хто, це неприємне явище може з'являтися після вживання тих чи інших продуктів. У жодному разі не можна займатися самолікуванням, тільки лікар може призначити препарати, які допоможуть упоратися з недугою.

Сьогодні поговоримо про міфи про печію.

Міф №1 – Причиною печії може бути неправильне харчування.

Дійсно, однією з найчастіших причин, що сприяють виникненню печії, є неправильне та нерегулярне харчування. Такі негативні фактори, як переїдання, перекушування “на ходу”, вживання великої кількості газованих напоїв, кислих, солодких та жирних продуктів, гострих та смажених страв, а також зловживання кавою можуть спричинити печію. Також сприяти печії може тютюнопаління та зловживання алкоголем.

Міф №2 – Печія виникає тільки при підвищеній кислотності.

Це твердження є хибним. Насправді печія може виникати як у разі підвищеної, так і нормальної кислотності шлункового соку. Для того, щоб розвинулася печія досить невеликої кількості соляної кислоти, яка, безумовно, присутня у шлунковому соку за будь-якої кислотності. Виняток становлять лише рідкісні випадки ахлоргідрії, тобто повної відсутності соляної кислоти та ензиму пепсину у шлунковому соку.

Міф №3 – Печію можна ефективно усунути харчовою содою.

А ось содою печію краще не усувати. При печії сода здатна принести лише тимчасове полегшення. Після застосування спостерігається так званий кислотний рикошет. Дане явище виникає внаслідок прийому соди як реакція на швидке виділення вуглекислого газу в шлунку, що викликає активізацію секреції соляної кислоти. Тобто після прийому соди печія тимчасово проходить, але потім посилюється знову. Тому при виникненні печії необхідно використовувати спеціальні лікарські засоби – антациди, які здатні нейтралізувати соляну кислоту та усунути негативні симптоми.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про сорти яблук, які не провокують печію.

Джерело: telegraf

Нове на сайті