Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому погано плодоносить чорна смородина?

Чому погано плодоносить чорна смородина?

Этот материал также доступен на русском языке
Хороша врожайність дорослого куща чорної смородини – від 3 до 8 кг. Але якщо з куща збираєте кілька жмень ягід, а то й менше, то перш за все необхідно визначити причину, а потім вжити необхідних заходів.

Для початку потрібно з’ясувати, у які періоди спостерігався низький урожай чорної смородини.

  1. Кущ чорної смородини дає погані врожаї від початку плодоношення.
  2. Низька врожайність куща протягом кількох останніх років.
  3. Урожай чорної смородини був низьким лише в один сезон.
  4. Якщо врожайність куща низька з початку плодоношення, то причини можуть бути наступними.

Іскористався неякісний посадковий матеріал. Купуйте саджанці тільки у надійних виробників. Якщо посадковий матеріал готуєте самі, то живці беріть тільки від здорових, кущів, що добре плодоносять.

Нправильно обране місце. Смородина добре росте і плодоносить на відкритих, добре освітлених ділянках, що переносить невелике затінення. А в тіні врожайність різко знижується, кущ частіше уражається хворобами та шкідниками.

Нестача елементів живлення. У посадкову яму при посадці вносять відро перегною або компосту, а також 150-200 г суперфосфату та 50-60 г сульфату калію . Норми, звісно, ​​коригуються залежно від родючості ґрунту. Ці добрива мають забезпечувати харчування куща протягом перших 3-4 років. Азотні добрива вносять щовесни. Після трьох-чотирирічного віку раз на 2 роки восени закладають у ґрунт фосфорні та калійні добрива. Азотні продовжують вносити щороку навесні.

Важливо! Якщо грунт кислий, добрива не засвоюватимуться рослиною. Оптимальна кислотність ґрунту для чорної смородини – pH 6-6,5. При показаннях pH нижче цього рівня, перед посадкою необхідно внести в ґрунт вапно або доломітове борошно.

  1. Якщо плодоношення куща різко знизилося в останні кілька років, то однією з причин також може бути нестача харчування, якщо добрива регулярно не вносяться до ґрунту. Але часта причина – старіння куща. Старі гілки забирають харчування, затіняють молоді плодоносні. В результаті врожайність куща знижується. Щоб продовжити тривалість життя та плодоношення куща, старі гілки, старші 4 років, а також поламані, з ознаками захворювання щорічно восени після закінчення руху соку вирізають, не залишаючи пеньків. Видаляють і молоді пагони поточного року, залишаючи 3-4 молоді найсильніші пагони.
  2. Якщо кущ чорної смородини добре плодоносив, але в один із сезонів дав мізерний урожай, можлива причина – поворотні заморозки під час цвітіння куща.

Також причиною низького врожаю чорної смородини можуть бути хвороби, шкідники, несприятлива погода.

На замітку! Сорти чорної смородини в основному самоплідні, здатні давати високі врожаї, але якщо поблизу знаходяться кущі смородини іншого сорту, то врожай буде більшим, а ягоди крупнішими.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про переваги золотистої смородини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні