П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'я5 міфів про знижений тиск: чим небезпечна гіпотонія

5 міфів про знижений тиск: чим небезпечна гіпотонія

Этот материал также доступен на русском языке
Про підвищений тиск ми знаємо практично все, але знижений тиск (гіпотонія) не менш небезпечний. Сьогодні постараємося розвіяти найпопулярніші міфи, якими «огорнута» гіпотонія.

Міф №1. Слабкість і біль голови — перші ознаки зниження тиску

У підвищеного та зниженого тиску симптоми можуть бути однаковими: головний біль, тяжкість у потилиці, запаморочення, серцебиття, ниючий біль у серці, нудота, дратівливість, нервозність тощо… Але зрозуміти справжні показники тиску допоможе лише тонометр. Нормальним вважається тиск 115-120/75 мм рт. ст., гіпотонічний стан починається з тиску 105/70 мм рт. ст.

Міф №2. Тиск нижче 120/75 мм рт. ст. потрібно лікувати

Для 7% людей знижений тиск є нормою. Це вроджена особливість вегетативної нервової системи. Як правило, це характерно для людей астенічного типу, з блідою шкірою, тендітною статурою. Такі люди швидше втомлюються, їм потрібно більше часу на відновлення. Але якщо правильно вибирати режим, то вони цілком нормально почуваються.

Міф №3. З гіпотонією допомагає боротися кава

Кава дійсно допомагає підвищувати тиск, але пити її у великій кількості шкідливо навіть гіпотонікам. Якщо тиск різко впав, допоможе і міцний чай, і бутерброд з олією та сиром. Більше того, гіпотонікам необхідно їсти частіше (щонайменше 4-х щодня), а в меню корисно включати рибу, морепродукти, овочі, фрукти, зелень. Для зміцнення судин потрібно обов’язково включати до раціону абрикоси, баклажани, капусту, чорнослив і сир.

Міф №4. Гіпотонія не така небезпечна, як гіпертонія

Якщо тиск падає часто, людина перебуває у стані постійної слабкості, в неї немає сил. Організм гіпотоніків складніше адаптується до зміни клімату, підвищеної вологості та магнітних бур.

Як правило, гіпотонія буває в молодому і середньому віці, а в літні роки переходить в гіпертонію.

Міф №5. Гіпотонікам корисна сауна

Лазня, справді, має сильну дію на серцево-судинну систему. Якщо кинутися з парильні в крижаний басейн, судини різко звузяться. Але не всім така процедура корисна та показана. Тому перед візитом у лазню, термальні ванни та сауну проконсультуйтеся з лікарем. Якщо все ж таки хочете випробувати, то починайте поступово, а при найменшому дискомфорті відразу ж виходьте з парильні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як спека впливає на тиск.

Джерело: centrmed.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні