Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк боротися із шишками після уколів?

Як боротися із шишками після уколів?

Этот материал также доступен на русском языке
Уколи - самі по собі річ малоприємна, але багато людей страждають від них подвійно, адже після внутрішньом'язових ін'єкцій на сідницях часто утворюються хворобливі ущільнення, які завдають відчутного дискомфорту і довго не минають.

Чому виникають гулі після уколів і як з ними боротися, розповів лікар-терапевт Дмитро Барабанов.

Реакція у відповідь організму

Мовою офіційної медицини шишки від уколів, що утворюються через скупчення під шкірою клітин лімфи та крові, називаються постін’єкційними інфільтратами. Вони виникають через кілька годин після внутрішньом’язової ін’єкції та частіше турбують пацієнтів після тривалого курсу уколів, проведеного як удома, так і в амбулаторних чи стаціонарних умовах. Такі ущільнення є реакцією організму у відповідь на травматизацію і введення ліків.

Зазвичай шишки після уколів не становлять серйозної небезпеки для здоров’я і самостійно розсмоктуються в період від кількох днів до кількох тижнів. Але бувають винятки, коли домашніх заходів для боротьби з ущільненнями недостатньо, і потрібна допомога лікаря.

У чому причини проблеми?

Найчастішими причинами появи ущільнень стають:

  • занадто коротка, довга або тупа голка,
  • сильна напруга м’язів пацієнта в момент уколу,
  • пошкодження судини або нервового закінчення в процесі ін’єкції,
  • велика кількість уколів в те саме місце;
  • надто швидке введення ліків.

Має значення і тип речовини, що вводиться – зокрема, гірше розсмоктуються густі та маслянисті розчини.

Зіграти свою роль в утворенні шишок може і знижений імунітет хворого, і звичка масажувати чи розчісувати місце уколу, а також недотримання санітарно-гігієнічних норм. Іноді у появі ущільнень після ін’єкції винна алергія на компоненти препарату.

Крім того, частіше страждають від появи шишок на сідницях опасисті люди, у яких великий шар підшкірно-жирової клітковини.

Якими ущільнення бувають?

Шишки після уколів бувають кількох типів. Перший – звичайний інфільтрат, тобто реакція тканин на прокол та введення ліків у вигляді хворобливості, набряку та ущільнення. Це локальне утворення з чіткими контурами та без скупчення рідини.

Другий варіант – гематома, що виникає внаслідок крововиливу пошкодженої судини після ін’єкції. Це місцеве скупчення невеликої кількості крові. Ці типи ущільнень найчастіше самостійно і досить швидко проходять, але в гіршому випадку здатні нагноюватись.

Третій і найбільш небезпечний варіант – абсцес – гнійно-запальний процес, що протікає в глибині тканин. При розвитку до первинного ущільнення поступово додаються сильний біль, почервоніння шкіри, відчуття пульсації, підвищення температури (як локальної, у місці уколу, і загальної температури тіла). Це ускладнення, зазвичай, лікується хірургічним шляхом.

У будь-якому випадку, якщо через 7-10 днів після проблемної ін’єкції шишка не розсмокталася, а ущільнилася або стала більшою і болісною, вам не обійтися без допомоги фахівця.

Варто зазначити, що в деяких випадках шишки не запалюються, але й не проходять повністю, і безболісне ущільнення під шкірою відчувається місяцями.

Що робити?

Щоб прискорити процес розсмоктування ущільнень, лікарі призначають антигістамінні препарати, гепаринову та троксевазинову мазі, фізіотерапевтичні процедури (електрофорез, УВЧ, світлотерапію), за необхідності – знеболювальні препарати.

У домашніх умовах для усунення наслідків ін’єкцій застосовують:

  • йодна сітка (сторона кожного квадрата повинна бути не більше 1 см),
  • компреси з медом або прополісом, листям капусти або алое.

Якщо мазі, фізіотерапевтичні процедури та народні засоби не допомогли та запалення посилилося, терміново зверніться до сімейного лікаря чи хірурга. При попаданні в ранку інфекції та розвитку глибокого нагноєння, крім хірургічного втручання, можуть призначатися антибіотики, імуномодулятори, комплекси вітамінів.

Як зробити компрес із алое

Лист алое помістіть на пару годинників в холодильник, потім розріжте його вздовж і м’якоттю прикладіть до ущільнення, зверху покладіть бинт і закріпіть пластиром. Робіть у день дві-три такі процедури, кожна тривалістю півтори-дві години.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні