Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки потрібно звикати до нових окулярів - порада фахівця

Скільки потрібно звикати до нових окулярів – порада фахівця

Этот материал также доступен на русском языке
Адаптация к новым, особенно к более сильным, очкам – это естественный процесс, через который проходят практически все люди.

«Я тиждень тому замовила собі нові, сильніші окуляри для читання, але поки що користуватися ними довго не можу – дискомфорт в очах, голова болить. Чоловік каже, що це ненормально, і окуляри мені, швидше за все, підібрали неправильно. Але подруга сказала, що вона до своїх нових окулярів звикала мало не місяць. Що скаже з цього приводу фахівець?

Олена Леонтіївна, Вінниця»

На запитання читачки відповідає лікар-офтальмолог вищої категорії Олена Парамончик:

Адаптація до нових, особливо до сильніших, окулярів – це природний процес, через який проходять практично всі люди. Очам і зоровій системі в цілому потрібен час, щоб звикнути до змін. Це можна порівняти з налаштуванням фокусу у фотоапараті – наші очі роблять приблизно те саме, що й камера. Крім того, вам потрібно звикнути не тільки до нових лінз, а й до оправи.

Час, який займає період адаптації, індивідуальний – це може бути як кілька годин або днів, так і кілька тижнів. При цьому астигматичні або біфокальні лінзи потребують тривалішого часу звикання.

Мушу сказати з досвіду, що час, потрібний пацієнтові для того, щоб звикнути до нової оптики, залежить і від його загальних адаптивних здібностей, не пов’язаних із зором. Наприклад, якщо ви консервативна і високочутлива людина, яка болісно впускає у своє життя будь-які зміни, то і до окулярів ви, звичайно, пристосовуватиметеся довше за ваших «гнучкіших» знайомих. Вік – також фактор ризику: зазвичай що старша людина, то більш тривалий період адаптації їй потрібен. Можуть ускладнити ситуацію і хронічні захворювання – цукровий діабет, гіпертонія, наслідки інсульту та черепно-мозкових травм.

У процесі звикання до нових окулярів нормальними вважаються певний дискомфорт і напруження в очах, невеликий головний біль і запаморочення, легке спотворення або нечіткість зору (ваш мозок звик до іншої якості картинки, і спочатку неправильно зчитує розміри предметів і відстань до них). Наберіться терпіння і дайте організму час звикнути і перелаштуватися. Для полегшення цього процесу рекомендується у перші дні користуватися новими окулярами недовго – максимум 30-40 хвилин на день, поступово збільшуючи цей час. Крім того, в період адаптації зменшіть навантаження на зір в цілому, поки мозок та очі не звикнуть до нової оптики. У перервах робіть зарядку для очей, частіше бувайте на природі і дивіться в далечінь.

У той же час, якщо через місяць ви не відчуєте поліпшення і, як і раніше, відчуватимете швидку стомлюваність очей, сильний головний біль або навіть нудоту і підвищення артеріального тиску, вам потрібно повторно звернутися до лікаря і перевірити зір – швидше за все нові окуляри справді вам не підходять.

Підготувала Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні