Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаЧому не плодоносить абрикос: у чому може бути причина

Чому не плодоносить абрикос: у чому може бути причина

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, багато дачників стикалися з тим, що абрикос не плодоносить. Одна річ, коли дерево постраждало від моніліозу чи поворотних заморозків і зовсім інше – коли з незрозумілих причин дерево залишилося без плодів.

Перша причина. Якщо з абрикоса опадає зав’язь, швидше за все, йому не вистачає вологи чи поживних речовин. Дерево намагається вижити і позбавляється майбутнього врожаю, який воно не в змозі прогодувати.

Тому у період вегетації абрикос потрібно регулярно поливати, щоб він не відчував нестачі у воді, і обов’язково удобрювати. Робити це слід правильно, у певні періоди.

Поливи та підживлення

Перший полив і одночасно з ним перше підживлення абрикоса проводять ранньою весною, до початку цвітіння. У цей час земля зазвичай добре просочена вологою, але якщо зима була безсніжна, а весна видалася суха, потрібно промочити водою весь земляний ком абрикоса. Перше підживлення має бути азотним. Це можуть бути сечовина, коров’як або гноївка.

Другий полив і підживлення потрібно зробити через два-три тижні після закінчення цвітіння: ні в якому разі не удобрюйте і не поливайте жодне плодове дерево в момент цвітіння, інакше зав’язі не буде . Промочіть ґрунт углиб метра на півтора-два – саме на таку глибину поширюється коріння абрикоса. Друге підживлення теж має бути азотним.

Третій полив з підживленням потрібно робити ще приблизно через місяць, коли плоди вже стануть досить великими і почнуть дозрівати. На цей раз, крім азоту, вносять фосфорні та калійні добрива – всі три елементи. Це може бути такий комплекс: сечовина, суперфосфат та сірчанокислий калій.

У другій половині літа, після збирання врожаю, слід ще раз полити та підгодувати абрикос. У цей час на ньому закладаються квіткові бруньки наступного року, тому в ґрунті має бути в достатку поживних речовин та вологи. У цей період азотні добрива деревам лише на шкоду, потрібно вносити фосфорні та калійні підживлення.

У посушливий рік абрикос доведеться поливати додатково все літо та осінь, а головний полив, так званий вологозарядний, проводять під зиму.

Друга причина. Іноді з абрикоса обсипаються не зав’язі, а квітки. А зав’язі просто не утворюються. Чому так відбувається?

Більшість сортів абрикосу самобезплідні, тобто для успішного запилення їм потрібен ще один абрикос. Без стороннього запилювача на них не буде зав’язей, тому висаджувати потрібно одразу 2-4 абрикоси. Якщо ділянка маленька, посадіть в одну яму два саджанці різного ґатунку, і у вас буде двоствольне дерево. Обидві крони, перебуваючи близько одна до одної, добре запилюватимуться. Для цього їм навіть не потрібні бджоли, досить легкого вітерця.

Досвідчені садівники вирішують цю проблему інакше: прищеплюють до абрикоса живці інших сортів.

ВАЖЛИВО! Абрикос плодоносить на приростах минулого року, тож обрізати його не потрібно.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, кому не можна їсти абрикоси.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні