П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі вправи допоможуть убезпечити себе від травм?

Які вправи допоможуть убезпечити себе від травм?

Этот материал также доступен на русском языке
Часто літні люди втрачають точність і координацію рухів, страждають на запаморочення, а отже, більше за інших схильні до ризику впасти і зазнати травми.

Щоб цього не сталося, потрібно вжити профілактичних заходів, до яких належать здорове харчування і спеціальні зміцнюючі вправи.

Декілька нескладних вправ при регулярному виконанні допоможуть людям похилого віку зберігати координацію і почуватися впевнено.

Кількість виконаних вправ залежить від ваших можливостей.

1. Сядьте на стілець, підніміть ногу і крутіть гомілковостопним суглобом спочатку за годинниковою стрілкою, потім – проти. Уявіть собі годинниковий циферблат і намагайтеся, щоб великі пальці ніг повторювали шлях по цифрах від 1 до 12 і назад. Це зміцнить гомілковостоп і полегшить ходьбу.

2. Візьміться рукою за спинку стільця або іншу надійну опору. Піднімайте ноги на рівень стегна так, ніби ви маршируєте на місці.

3. Поставте ноги на ширину плечей, обіпріться на спинку стільця або іншу опору. Піднімайтеся навшпиньки обома ногами і щоразу затримуйтеся в такому положенні на 10 секунд. Це допоможе зміцнити литки, а також розвине вміння тримати рівновагу.

4. Встаньте й покладіть одну руку на стегно, а другою візьміться за опору. Зробіть випад ногою вперед, зігнувши її в коліні, і замріть у такому положенні на кілька секунд. Потім поверніться у вихідне положення і повторіть вправу другою ногою. Це хороше тренування для литкових м’язів.

5. Встаньте поряд з опорою, підніміть ногу, зігнувши її в коліні, і замріть так на 10 секунд або більше. Повторіть другою ногою. Вправа розвиває вміння балансувати і зміцнює м’язи ніг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні