Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЧому ветерану не дають пільги на комуналку?

Чому ветерану не дають пільги на комуналку?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія дається за стаж, а пільги - за роботу під час війни. Але якщо звернутися до законодавства, ми стикаємося з певними труднощами.

«Мені 90 років. Прочитала статтю про пільги для ветеранів Я під час Другої світової працювала на заводі – відливали гирі для фронту.

Кілька років тому мене позбавили пільг. Нещодавно знову звернулася до управління соцзахисту з цього питання. Сказали, що в мене велика пенсія (6300 гривень) та пільги мені не належать. Не розумію – причому тут пенсія. Пенсія дається за стаж, а пільги – за роботу під час війни. Багато грошей іде на ліки. Чи належать мені пільги?

Віра Миколаївна, Одеса»

Головний закон захищає ветеранів

Ми цілком згодні з вашою думкою: “Пенсія дається за стаж, а пільги – за роботу під час війни”. Але якщо звернутися до законодавства, ми стикаємося з певними труднощами. Постараємося пояснити, у чому річ.

Судячи з віку, ви маєте статус учасника війни: були неповнолітніми, але працювали в тилу. Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551 від 22 жовтня 1993 року, учасникам війни надаються пільги, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг (знижка 50%). На жаль, наступні події по суті позбавили частину пільговиків їхніх законних прав.

У грудні 2014 року було прийнято Закон «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76-VIII. Внаслідок цих змін право на пільги прив’язали до сукупного доходу сім’ї, ухваливши Постанову Кабінету Міністрів №389 від 4 червня 2015 року. Таким чином, якщо з 1 липня 2015 року дохід перевищує суму, яка дає право на податкову соціальну пільгу, знижка на оплату комуналки нібито не встановлена. На сьогодні ця сума складає 3470 гривень. Вказана постанова досі діє, і, мабуть, соцслужби (гласно чи не гласно) на неї орієнтуються.

Але може знадобитися адвокат

Водночас Рішенням Конституційного Суду № 12-р/2018 від 18 грудня 2018 року було визнано неконституційними норми Закону України №76-VIII, а отже, і норми Постанови №389. Тобто визнано, що визначення права на пільги з урахуванням сукупного доходу сім’ї порушують конституційні права пільговиків.

З одного боку, рішення, ухвалені Конституційним Судом України, є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені. З іншого боку формально діє Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» №389 від 4 червня 2015 року (остання редакція від 1.01.2020 р.). За логікою, уряд мав прийняти документ, який нівелює вказану постанову, але роки йдуть, а питання на рівні держави досі не вирішене.

Що робити пільговику у такій ситуації? Радимо звернутися до управління соціального захисту із письмовою заявою про надання знижки на оплату житлово-комунальних послуг. Якщо ви отримаєте письмову відмову, це може бути підставою для звернення до суду за захистом своїх конституційних прав.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні