Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатРодич пиячить. Чи можна його виселити?

Родич пиячить. Чи можна його виселити?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо проблемний родич не є співвласником нерухомості, можна поборотися за спокійне життя.

«У квартирах пенсіонерів часто мешкають родичі-дармоїди: алкоголіки, наркомани, безробітні, а пенсіонери за них платять комунальні послуги. Чи можна виписати їх із квартири?

Тетяна Коловоротна, м. Житомир»

Для надання повної відповіді на ваше запитання недостатньо інформації. Як мінімум, треба розуміти – чи є проблемний родич співвласником житла (а найчастіше це так) або ні. У будь-якому разі зняття з реєстрації є можливим або добровільно – за особистою заявою особи, або примусово (за відсутності згоди) – через суд. У суді ця проблема, як правило, розглядається з погляду цивільного та житлового права. Звернімося до законодавства.

Відповідно до статті 365 Цивільного кодексу, право особи на частку у спільному майні може бути припинено за рішенням суду на підставі позову інших співвласників, якщо:

1) частка незначна і може бути виділена в натурі;

2) річ є неподільною;

3) загальне володіння і користування майном є неможливим;

4) таке припинення не завдасть суттєвої шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї.

У зазначених випадках суд ухвалює рішення про припинення права особи на частку у спільному майні і зобов’язує позивача внести на депозитний рахунок суду вартість цієї частки. Тобто фактично позивач викуповує частку відповідача, а той, відповідно, втрачає право на майно і на проживання.

Стаття 116 Житлового кодексу дозволяє примусово виселити членів сім’ї, які:

систематично руйнують або псують житлове приміщення, або використовують його не за призначенням;

– унеможливлюють для інших проживання з ними в одній квартирі або в одному будинку.

Причинами виселення можуть бути алкоголізм, наркоманія, домашнє насильство.

Стаття 116 називається «Виселення без надання громадянам іншого житлового приміщення», але навіть у цьому разі суд замість виселення може зобов’язати провести обмін житла на інше житлове приміщення, щоб кожна сторона мала свій «кут».

Проте якщо проблемний родич не є співвласником нерухомості, можна поборотися за спокійне життя. Для цього треба знайти хорошого адвоката і надати суду низку доказів: характеристики від сусідів, показання свідків конфліктних ситуацій, підтвердження неодноразових звернень до поліції тощо.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні