П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаОплата комунальних послуг під час війни: хто може не платити та що...

Оплата комунальних послуг під час війни: хто може не платити та що буде з боргами

Этот материал также доступен на русском языке
До кінця війни українцям не нараховуватимуть штрафи за несплату комуналки і не припинятимуть постачати послуги у разі боргів, відповідну постанову ухвалив Кабмін.

Ті, хто втратив житло, воюють чи змушені були евакуюватися — мають подати заяви, щоби платежі більше не нараховували. Інші ж досі зобов’язані платити, втім, з жителів певних населених пунктів стягувати примусово гроші не будуть, пише Вільне радіо.

Хто може не платити за комуналку і як це оформити?

Комунальні послуги не потрібно оплачувати у двох випадках: якщо житло зруйноване або його довелося залишити через війну. Руйнування будинку слід зафіксувати, звернувшись із заявою до будь-якого ЦНАПу, нотаріуса або через “Дію”. Після цього органи місцевого самоврядування мають створити спеціальну комісію, яка огляне житло та сформує акт.

На підставі документа власник будинку може претендувати на компенсацію від держави, а факт припинення надання комунальних послуг офіційно зафіксують.

Припинити надання комунальних послуг, а відповідно і нарахування оплати за них можуть і люди, які мали залишити свої будинки.

Як пояснюють у Міністерстві розвитку громад та територій, це можна зробити, якщо людина не проживає у будинку чи квартирі понад 30 днів. Для цього необхідно надати довідку з тимчасового місця проживання, проходження військової служби або лікування або документ ВПО постачальникам послуг, на які немає лічильників.

Оплачувати в будь-якому разі доведеться за опалення в квартирах та послуги з утримання багатоповерхівок — адже їх надаватимуть навіть якщо будинок порожній.

Борги можуть стягувати примусово

Ухвалою Кабміну до скасування військового стану українцям не нараховуватимуть штрафи за несплату житлово-комунальних послуг. Борги все одно накопичуватимуться, проте постачальники не зможуть припинити надавати послуги. Розрахуватися обов’язково доведеться після закінчення війни, штрафи та пеня в цю суму не входитимуть. Борги можуть стягувати примусово та не з усіх.

Відповідно до змін до закону України Про виконавче провадження, під час воєнного стану держвиконавці не турбуватимуть:

  • жителів громад, розташованих у районах бойових дій;
  • жителів громад, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції.

Станом на 27 липня до переліку входить 321 громада у 9 областях країни. Також закон передбачає мораторій на стягнення боргів за комуналку, якщо будинок, де постійно мешкає людина, знищено або пошкоджено під час війни.

Якщо житло на тимчасово окупованій території

Нерідко представники окупаційної влади збирають із населення готівку начебто для оплати за послуги або змушують людей перераховувати гроші на рахунки неліцензованих в Україні банків, повідомляють у Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг. Такі платежі не зараховуватимуться як оплата, тобто борг перед законним постачальником послуг все одно накопичуватиметься.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли в Україні зростуть комунальні тарифи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні