Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна оформити пенсію, якщо немає реєстрації?

Чи можна оформити пенсію, якщо немає реєстрації?

Этот материал также доступен на русском языке
Заяву про призначення пенсії з усіма необхідними документами можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання.

«Нещодавно мені виповнилося 60 років (4 червня 2022 року). Маю 38 років стажу. Звернулася за призначенням пенсії до Пенсійного фонду Приморського району. Там документи не ухвалили у зв’язку з тим, що я не маю реєстрації. Звернулася до обласного управління, але відповіді немає. Як урегулювати це питання, щоб не залишитись без пенсії?

Раїса Проніна, м. Одеса»

Заяву про призначення пенсії з усіма необхідними документами можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України незалежно від місця проживання. Є можливість зробити це дистанційно – через портал електронних послуг Пенсійного фонду. До речі, заяву на перерахунок пенсії тепер теж можна подати до будь-якого відділення, незалежно від того, в якому управлінні пенсіонер перебуває на обліку. Все це можливо завдяки запровадженню так званого екстериторіального принципу, який виправдав себе в умовах воєнного стану.

Але це не скасовує того, що в людини має бути на руках документ про те, що вона хоче я десь зареєстрований. При зверненні за пенсією передусім необхідно пред’явити паспорт або інший документ, що засвідчує особу, а також підтверджує місце проживання (реєстрації) та вік.

***

Документом, що підтверджує місце проживання, може бути знову-таки паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства – посвідка на проживання; посвідчення на тимчасове проживання; посвідчення біженця; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту; посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист).

Громадяни, які мають паспорт нового зразка у формі пластикової картки (що містить безконтактний електронний носій), додатково надають довідку про реєстрацію з місця проживання (за даними Єдиного державного демографічного реєстру).

***

Ми не знаємо точно, які саме у вас склалися життєві обставини, тому й не можемо дати більш точної відповіді. Важливо знати, що пенсія призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо заява з усіма необхідними документами подається протягом трьох місяців від дня народження. Якщо заяву про призначення пенсії подано не всі документи, їх можна протягом трьох місяців донести. Якщо заяву подають пізніше, то пенсія буде призначена з дня подання заяви.

Якщо ви подали письмове звернення до обласного управління Пенсійного фонду, то за законом вони мають у середньому 30 днів на письмову відповідь. Це передбачено Законом України “Про звернення громадян”. З одного боку, відповідь може бути видана і раніше, з іншого боку, максимальний час розгляду скарг – 45 днів. Можливо тому ви ще не встигли дочекатися цієї відповіді.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні